x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuţii între Rusia şi Statele Unite pe tema stabilităţii strategice

Discuţii între Rusia şi Statele Unite pe tema stabilităţii strategice

11 Aug 2021   •   21:30
Discuţii între Rusia şi Statele Unite pe tema stabilităţii strategice

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat, miercuri, prin telefon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pe tema stabilităţii strategice şi problemelor internaţionale, anunţă Administraţia de la Moscova.

"Părţile au discutat despre rezultatele consultărilor bilaterale pe tema stabilităţii strategice şi despre probleme referitoare la securitatea mondială şi regională", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Tass.

Oficiali de rang înalt din Statele Unite şi Rusia au iniţiat, la sfârşitul lunii iulie, negocieri pe tema stabilităţii nucleare strategice, în contextul noului mandat oferit de preşedinţii Joseph Biden şi Vladimir Putin la summitul desfăşurat în iunie în oraşul elveţian Geneva. Prima sesiune de negocieri s-a derulat la Reprezentanţa SUA de la sediul Naţiunilor Unite din Geneva. Delegaţia Statelor Unite a fost condusă de Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american, iar cea rusă, de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, ale căror ţări deţin 90% din arsenalul nuclear mondial, au convenit să lanseze un dialog bilateral privind stabilitatea strategică, în scopul creării "bazei pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor".

"Negocierile trebuie să ducă la reduceri reale şi substanţiale ale armamentului nuclear. Orice altceva mai puţin ar fi un eşec iresponsabil", a afirmat Daniel Hogsta, reprezentantul Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare, o organizaţie distinsă cu Premiul Nobel.

Statele Unite şi Rusia au aprobat în ianuarie prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), în contextul în care acordul urma să expire.

×