x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispăruţi la cules

Dispăruţi la cules

de Carmen Plesa    |    19 Sep 2007   •   00:00
Dispăruţi la cules

Sezonul de cules de struguri din Spania scoate la iveală exploatarea sezonierilor romăni de compatrioţi care fac pe intermediarii.

SPANIA - Muncitorii sezonieri, intre mizerie şi exploatare

Sezonul de cules de struguri din Spania scoate la iveală exploatarea sezonierilor romăni de compatrioţi care fac pe intermediarii.

Patru romăni, dintr-un grup de 32 de persoane duse ilegal in Spania, la cules de măsline şi struguri, au fost daţi dispăruţi, a anunţat ieri consulul Romăniei la Sevilla. Grupul plecase in Spania la 5 septembrie şi, potrivit declaraţiilor date la consulat, au fost foarte prost trataţi la locul in care fuseseră duşi să muncească de un compatriot. "Au fost bătuţi cu săbiile, cu răngile, cu bătele şi duşi la muncă de la 4 dimineaţa pănă la 11 noaptea", a declarat consulul Romăniei la Sevilla pentru Realitatea TV. Consulul de la Sevilla a mai declarat că există o serie de indicii in legătură cu locul in care s-ar putea afla cei patru romăni dispăruţi, dar ancheta se desfăşoară cu cea mai mare discreţie, pentru a nu le periclita acestora situaţia.

Pe de altă parte, jurnaliştii de la cotidianul spaniol ABC spun că ar fi vorbit cu romănii daţi drept dispăruţi, iar aceştia le-au spus că nu vor să se intoarcă in ţară şi au plecat spre Madrid.

INTERMEDIARII. Autorităţile spaniole au reţinut luni doi romăni care işi exploatau compatrioţii aduşi la muncă. Potrivit El Pais, cei doi aduseseră 18 romăni pentru un angajator spaniol. Acesta plătea pentru ziua de lucru de 10 ore 70 de euro, dar intermediarii romăni luau aceşti bani şi le dădeau muncitorilor mai puţin de jumătate.

SOS Racismo - Spania a atras ieri atenţia că sezonierii romăni veniţi la cules de struguri trăiesc in mizerie, sunt exploataţi şi le sunt incălcate drepturile fundamentale.

Angajatorii spanioli au anunţat că au mare nevoie de mănă de lucru la struguri şi au cerut guvernului să inlesnească accesul pe piaţa muncii a romănilor şi bulgarilor.

ABUZURI

"Au fost bătuţi cu săbiile, cu răngile, cu bătele şi duşi la muncă de la 4 dimineaţa pănă la 11 noaptea"

Monica Ştirbu consulul Romăniei la Sevilla

×
Subiecte în articol: externe romani