x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria

Dmitri Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria

01 Oct 2014   •   15:50
Dmitri Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria

Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria, a avertizat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în cadrul unei întrevederi la Moscova cu aşa-zisul preşedintele acestei regiuni separatiste, Evgheni Şevciuk, informează AFP, conform Agerpres.

'Doresc să le spun tuturor celor care nu gândesc ca noi: nu ar trebui să-şi bage nasul în Transnistria (...), nu ar trebui să sporească tensiunile, pentru că există cetăţeni ruşi care locuiesc acolo. Nu trebuie să ne întrebăm dacă Rusia îşi va apăra propriii săi cetăţeni. Va face acest lucru fără ezitare. Nu ne testaţi răbdarea, nici forţa!', a declarat Rogozin

''Rusia îşi va îndeplini rolul său istoric: garantarea păcii şi a securităţii în Transnistria. Desigur, apărarea drepturilor cetăţenilor ruşi, oriunde locuiesc ei, este o prioritate pentru guvernul rus'', a continuat Rogozin.

Dmitri Rogozin este reprezentantul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, regiune separatistă care, după alipirea Crimeii la Rusia în luna martie, a cerut la rândul său anexarea la Rusia.

Rogozin face parte dintre oficialii ruşi influenţi care au fost sancţionaţi de Uniunea Europeană în contextul crizei ucrainene.

În urmă cu două săptămâni, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a subliniat că Rusia nu este interesată de o 'zonă tampon' în Ucraina, în condiţiile în care Kievul acuză Moscova că vrea să creeze 'un stat în stat' în această fostă republică sovietică, iar după aceea să cucerească întreaga Ucraină.

Toate declaraţiile asupra 'interesului nostru presupus pentru a crea o a doua Transnistrie, o zonă tampon, sunt absurde', a apreciat Lavrov. 'Doar o minte bolnavă care şi-ar dori să păcălească opinia publică ar putea inventa că noi am făcut să eşueze procesul de soluţionare paşnică din Transnistria şi că ne-am dori acelaşi lucru în Ucraina', a afirmat ministrul rus.

×