x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi documente confidenţiale găsite într-o reşedinţă a preşedintelui Biden

Noi documente confidenţiale găsite într-o reşedinţă a preşedintelui Biden

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   20:20
Noi documente confidenţiale găsite într-o reşedinţă a preşedintelui Biden
Sursa foto: Hepta

Preşedinţia Statelor Unite a confirmat, joi după-amiază, găsirea unui număr redus de documente clasificate în incinta casei preşedintelui Joseph Biden din Wilmington, în statul Delaware, informează agenţia Reuters.

Documentele clasificate au fost găsite într-un spaţiu pentru depozitare din garajul reşedinţei din Wilmington şi într-o cameră adiacentă. În reşedinţa din orăşelul Rehoboth Beach (Delaware) nu au fost găsite documente clasificate, a declarat consilierul juridic al Casei Albe, Richard Sauber. Administraţia prezidenţială "cooperează total" pentru a asigura gestionarea adecvată a documentelor, a subliniat reprezentantul Casei Albe.

Descoperirea noilor documente va conduce la intensificarea presiunilor asupra preşedintelui Biden. Politicianul republican Newt Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a cerut percheziţii ale agenţilor FBI în birourile lui Biden. El a sugerat, într-un interviu acordat postului Fox News, că documentele depistate ar conţine date sensibile despre afacerile desfăşurate în Ucraina de fiul preşedintelui, Hunter Biden, precum şi despre sponsorizări chineze pentru Universitatea din Pennsylvania. "Aceste dezvăluiri arată absurditatea acuzaţiilor la adresa lui Trump", a afirmat Gingrich.

Biden a afirmat iniţial că a fost "surprins" să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri, în oraşul Washington, au fost găsite documente clasificate. "Cooperăm total în procesul de analizare, care sper să se încheie curând", a declarat Biden.

Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Primele documente clasificate, datând din perioada în care Biden era vicepreşedinte al SUA, au fost depistate în noiembrie 2022, dar cazul a devenit public luni. Casa Albă a anunţat că va colabora cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul Justiţiei. Primele documente au fost găsite într-un fost birou universitar al lui Biden, în oraşul Washington.

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden de la Universitatea din Pennsylvania au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, care este şi procuror general, a numit un procuror din Chicago, John Lausch, pentru a se ocupa de acest caz. Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News, în anchetă colaborează şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

"Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate", a reacţionat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: documente Joe Biden