Tragedia s-a abătut duminică dimineaţa asupra unui grup de muncitori români în Germania. Din motive încă neelucidate, locuinţa în care dormeau a luat foc, curmând vieţile a două persoane de 32 şi 45 de ani.
Primele rezultate ale anchetei iniţiate de autorităţile germane au scos la iveală condiţiile inumane în care lucrau şi erau cazaţi românii. Ei făceau parte dintr-o echipă de muncitori care lucra în domeniul construcţiei vapoarelor de lux pentru şantierul naval Meyer din Papenburg (Hamburg).
Decesul celor doi români a atras controale amănunţite la compania înfiinţată în 1795. Primele rezultate relevă că, asemenea firmelor mari din industria cărnii, Meyer apela la subcontractanţi pentru a atrage muncitori români şi bulgari pe care îi plătea cu salarii de dumping.
Semnal de alarmă
Cifrele furnizate de un studiu realizat de IG Metall Kuste scot în evidenţă faptul că Meyer nu este un caz singular. În anul 2012, în acest domeniu lucrau în Germania 12,3% muncitori de împrumut şi 24,4% cu contract de prestări servicii. “Tragedia de duminică trebuie să fie un semnal de alarmă pentru industria construcţiilor de vapoare. În cursul dimineţii de duminică, şoferul firmei Meyer s-a deplasat la o locuinţă socială pentru a transporta un grup de muncitori români şi bulgari la muncă. Ajuns la faţa locului, el a constatat incendiul care izbucnise. Doi români, de 32 şi 45 de ani, nu au mai putut fi salvaţi şi au ars de vii”, scrie Sueddeutsche Zeitung.
Condiţii inumane
Medicul care a constatat decesul celor două persoane dezvăluie pentru cotidianul german condiţiile inumane în care erau cazaţi muncitorii. “În camera unde dormeau erau 13 paturi, lipite unul lângă altul. Nu existau dulapuri. Tot ce aveau muncitorii era împins sub pat. Bărbaţii erau ţinuţi în condiţii inumane”, spune medicul Volker Eissing. În ultimii ani, el a avut de-a face cu tot mai mulţi muncitori din România şi Bulgaria. “Din ce îmi povesteau muncitorii, ştiu că lucrau pentru nu mai mult de trei euro pe oră. Îi întrebam de fiecare dată ca să ştiu dacă are rost să le mai scriu o factură. De cele mai multe ori nu erau asiguraţi medical. Când le ceream actele, îmi spuneau că sunt la şeful lor”, spune Eissing.
Salarii de 1.800 de euro
Şefii de la Meyer resping cu fermitate toate acuzaţiile. “Suntem şocaţi. Nu ştiam că ar fi existat acolo condiţii inumane. Echipa de 120 de bărbaţi, majoritatea din România şi Bulgaria, ţine de firma SDS din Emden. Salarii de dumping? Noi le plăteam salarii brute între 20 şi 35 de euro pe oră. De aici, muncitorii încasau între 8 şi 10 euro. Inclusiv cei doi muncitori români decedaţi în incendiu încasau un salariu lunar net de 1.800 de euro”, spune directorul de la Meyer, Lambert Kruse.
Aparţin unei firme din România
Avocatul celor de la SDS, Gunther Kunz, susţine că banii nu ar ajunge de la firma SDS direct la muncitori, ci ar exista încă un subcontractant din România. “Periodic l-am obligat pe patronul SDS, Senol Sahinler, să îmi prezinte dovezi că salariile ajung la muncitori. Din păcate, SDS este un subcontractant, iar muncitorii aparţin unei firme din România. Este adevărat că SDS se ocupă de cazarea muncitorilor şi ar avea închiriate cinci locuinţe în Papenburg, dar este falsă informaţia că muncitorii nu ar fi asiguraţi medical. SDS obligă firma din România să prezinte toate asigurările sociale ale muncitorilor înainte de sosirea acestora în Germania. Paşapoartele muncitorilor nu se află la SDS. Firma deţine doar o copie”, a comentat Kunz pentru sursa citată.
Revolta sindicatelor
Decesul celor doi muncitori români a obligat sindicatele din zonă să ceară controale amănunţite şi drastice. “Autorităţile locale şi regionale ar trebui să se preocupe de condiţiile în care sunt cazaţi muncitorii de împrumut. Şantierul naval Meyer poartă o răspundere socială pentru cele întâmplate. Meyer ar trebui să oblige prestatorii de servicii şi subcontractanţii să respecte standardele sociale”, spune Markus Paschke, director regional al Uniunii Sindicatelor din Germania.
“Mlaştina subcontractanţilor mafioţi”
Firma SDS a prezentat documentate poliţiei prin care încearcă să dovedească că în casă se aflau doar 30 de muncitori, “în condiţii spaţioase”. Conform poliţiei, în momentul izbucnirii incendiului, în casă se aflau 12 persoane. Focul s-a declanşat în zona duşului, “din motive încă neelucidate”. Tragedia este folosită de mai mulţi politicieni germani pentru propagandă electorală. “Conducerea şantierului naval este responsabilă de elucidarea suspiciunilor care planează asupra colaborării cu subcontractanţii şi să denunţe eventualele nereguli”, a declarat ministrul Economiei din Landul Niedersachsen, Olaf Lies. “Mlaştina subcontractanţilor mafioţi trebuie secată”, consideră Agnes Holterhues. În urma tragediei, patronul şantierului naval este decis să intervină personal în soluţionarea suspiciunilor existente. “Vom verifica dacă printre parteneri există şi oi negre care nu respectă standardele sociale. Respingem categoric salariile de dumping”, a declarat Berharnd Meyer pentru Sueddeutsche Zeitung.
Citește pe Antena3.ro