x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Domnul Europa", iarăşi umilit

"Domnul Europa", iarăşi umilit

de Mihaela Matachita    |    22 Mar 2010   •   00:00

Belgianul cu figură ştearsă, Herman Van Rompuy, care este primul preşedinte al Uniunii Europene, nu a fost inclus în ghidul oficial "EU Who is Who", potrivit mass media locale.

Agenţia rusă RIA Novosti, care a preluat ştirea, a relatat că în ghid apare doar menţiunea protocolară a "Preşedinţiei Uniunii Europene", fără chip şi fără nume. Omisiunea este cu atât mai bizară, cu cât ghidul cuprinde numele tuturor şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre UE, plus pe cel al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton (Marea Britanie), al cărei post a fost instituit odată cu cel al lui Van Rompuy, prin Tratatul de la Lisabona privind reforma instituţională a UE, intrat în vigoare de la 1 decembrie 2009.

Ironizând, unele mass media europene au amintit că Herman Van Rompuy a mai fost umilit. În februarie,la Bruxelles, parlamentarul britanic Nigel Farage, adversar foarte vocal al integrării europene, declarase că Van Rompuy are "charisma unui mop ud şi chipul unui funcţionar de bancă de rang inferior". El a spus despre ţara de origine a lui Rompuy, Belgia, că "este mai degrabă o ne-ţară". Apoi, Farage l-a catalogat pe preşedintele UE drept o personalitate "periculoasă", invocând exemplul Greciei, prinsă într-o gravă criză financiară şi care "a fost redusă aproape la rolul de protectorat de când (Van Rompuy) a venit la putere". Pentru aceste insulte, deputatul britanic a fost amendat cu aproape 3.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe