x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear după testul balistic al Iranului

Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear după testul balistic al Iranului

24 Sep 2017   •   10:20
Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear după testul balistic al Iranului

Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă preşedintele american, Donald Trump, care în acelaşi timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord, transmite AFP. 

"Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!", a scris pe Twitter preşedintele american. 

Teheranul a anunţat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat "cu succes" o nouă rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acţiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, şi bazele americane din regiune. 

Testul a avut loc într-o atmosferă foarte tensionată între Iran şi Statele Unite, preşedintele Donald Trump ameninţând să îşi retragă ţara din acordul privind programul nuclear al Teheranului pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania. 

Acordul nuclear nu interzice activităţile balistice ale Iranului, dar Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfăşoare activităţi pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare. 

Textul urmăreşte să controleze caracterul strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor impuse Teheranului. 

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite şi-au înmulţit însă atacurile împotriva acordului pe care actualul preşedinte american a promis să îl "rupă în bucăţi". 

La 15 octombrie, preşedintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunţă că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancţiunile împotriva Iranului.

AGERPRES

×