x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump denunţă atitudinea "răuvoitoare" a Beijingului în problema comerţului

Donald Trump denunţă atitudinea "răuvoitoare" a Beijingului în problema comerţului

25 Iul 2018   •   18:58
Donald Trump denunţă atitudinea "răuvoitoare" a Beijingului în problema comerţului

Preşedintele american Donald Trump a lansat miercuri unul din cele mai violente atacuri împotriva Chinei, denunţând de această dată atitudinea 'răuvoitoare' a acesteia, pe fondul unei bătălii comerciale cu Beijingul pe care îl acuză de mai multe luni de practici 'neloiale', informează France Presse. 

'China îi vizează pe agricultorii noştri, pe care îi iubesc şi îi respect şi ea ştie aceasta, un mijloc pentru ea ca să mă oblige să continui să îi permit să profite de Statele Unite', scrie Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. 

'Atitudinea sa este răuvoitoare în ceea ce va fi o tentativă ratată. Am fost drăguţi - până acum! China a câştigat 517 miliarde de dolari pe spatele nostru anul trecut', indică Trump, referindu-se la volumul exporturilor anuale de mărfuri chineze în SUA. 

Preşedintele chinez Xi Jinping a reacţionat, subliniind că războiul comercial 'nu are învingători'. 

De la începutul anului, Donald Trump şi-a intensificat agresiunea verbală împotriva gigantului asiatic. În opinia sa, China 'trişează', 'înşeală SUA de prea mult timp', 'fură proprietatea intelectuală a întreprinderilor americane' sau chiar realizează 'transfer forţat de tehnologie'. 

Practic, nu a fost o săptămână fără un tweet în care Trump să califice practicile de afaceri chineze drept 'injuste', 'neloiale' sau 'ilegale', apreciind că 'aceasta a durat prea mult'. 

În luna martie, când a impus taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu, Donald Trump s-a bazat pe un 'memorandum privind agresiunea economică a Chinei'. 

SUA au acuzat un deficit comercial cu China de aproximativ 376 miliarde de dolari în 2017. Casa Albă i-a cerut celei de-a doua puteri economice a lumii să-l reducă cu 200 miliarde de dolari. 

Washingtonul a impus de la sfârşitul lunii martie taxe vamale suplimentare de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe cele de aluminiu chinez, iar de la 6 iulie a introdus taxe suplimentare de 25% şi pe importurile de mărfuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari. 

Preşedintele republican a ameninţat că va impune taxe punitive asupra tuturor importurilor chinezeşti. 

La rândul său, Beijingul a deplâns caracterul iraţional al acestor măsuri şi a acuzat Washingtonul că vrea să declanşeze 'cel mai rău război comercial din istoria economică'. 

China a reacţionat de asemenea, impunând noi taxe pe produsele americane, inclusiv soia, şi vizând în special statele care au votat în 2016 în favoarea lui Donald Trump. 

Marţi, administraţia Trump a anunţat un ajutor de urgenţă de 12 miliarde de dolari destinat agricultorilor americani afectaţi de represaliile la tarifele vamale ale SUA, recunoscând primele prejudicii colaterale ale conflictului comercial declanşat de preşedinte.

AGERPRES

×