x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump face referiri la un posibil asasinat al lui Hillary Clinton

Donald Trump face referiri la un posibil asasinat al lui Hillary Clinton

10 Aug 2016   •   15:46
Donald Trump face referiri la un posibil asasinat al lui Hillary Clinton

Candidatul republican în cursa pentru preşedinţia SUA, Donald Trump, a suscitat o nouă polemică după ce a făcut declaraţii cu privire la poziţia candidatei democrate Hillary Clinton în problema armelor de foc, declaraţii considerate ca fiind de fapt un apel la violenţă şi criticate atât de tabăra democrată, cât şi de unii republicani, relatează miercuri cotidianul francez Le Monde.

În timpul unei întâlniri electorale din Carolina de Nord, marţi, 9 august, Donald Trump a declarat că Hillary Clinton 'ar vrea să abolească al doilea amendament' al Constituţiei americane, înainte de a afirma că aceasta se va folosi de Curtea Supremă pentru a reuşi în respectivul demers, în cazul în care va ajunge vreodată la Casa Albă. Al doilea amendament al Constituţiei americane autorizează portul de armă în SUA, precizează publicaţia franceză menţionată.

'Dacă ea va avea posibilitatea de a-şi alege judecătorii, nu veţi mai putea face nimic, băieţi', a atenţionat candidatul republican la preşedinţia americană. 'Cu toate că, dat fiind al doilea amendament, poate că există o soluţie, cine ştie...', a adăugat el, declanşând o nouă controversă.

Hillary Clinton a deplâns într-un comunicat 'declaraţiile inacceptabile (venite) din partea unui candidat la preşedinţie', adăugând: 'Trebuie să arătăm că nu vom tolera acest tip de politică în America'.

La rândul său, şeful de campanie al doamnei Clinton, Robby Mook, l-a acuzat pe candidatul republican că foloseşte 'un limbaj periculos'.

Chris Murphy, senatorul democrat de Connecticut, şi-a spus punctul de vedere pe Twitter: 'Nu-i de joacă, oameni instabili înarmaţi cu arme de foc puternice şi cu ură iraţională faţă de Hillary vă ascultă'.

Chiar şi în tabăra republicanilor, tot mai agasaţi de ieşirile reprezentantului lor în cursa pentru Casa Albă, s-au făcut auzite voci de protest. Fostul director al CIA, Michael Hayden, a criticat aceste afirmaţii, care, în opinia sa, 'sugerează fie o referinţă de foarte prost gust la un asasinat politic şi o încercare de umor, fie o incredibilă lipsă de sensibilitate'.

Tabăra miliardarului s-a apărat, criticând într-un comunicat modul în care declaraţiile lui Trump au fost interpretate de 'mass-media necinstite'. Astfel, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului şi susţinător al lui Trump, a estimat chiar ca fiind 'dezgustător' faptul că mass-media pot sugera vreo incitare la violenţă.

Intervievat de postul Fox News, candidatul republican a dat asigurări că el s-a referit la puterea alegătorilor şi că 'nu pot exista altfel de interpretări' ale discursului său. 'Aceasta se numeşte puterea de a uni. Susţinătorii celui de-al doilea amendament sunt foarte dinamici şi extrem de uniţi, ceea ce le conferă o mare putere politică', a precizat Jason Miller, principalul consilier al lui Trump în probleme de comunicare.

În orice caz, lobby-ul pentru armele de foc, National Rifle Association, şi-a ales tabăra. Organizaţia a investit 3 milioane de dolari într-o campanie împotriva lui Hillary Clinton. 'Aceasta este una dintre femeile cele mai bogate din lume. De treizeci de ani, ea se deplasează prin lume într-un jet privat, protejată de gărzi de corp înarmate. Însă ea nu crede în dreptul vostru de a avea o armă asupra voastră pentru a vă apăra', se spune într-un spot publicitar de 30 de secunde difuzat marţi. AGERPRES

×