x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump va discuta cu China și Rusia despre „cursa incontrolabilă a înarmării”

Donald Trump va discuta cu China și Rusia despre „cursa incontrolabilă a înarmării”

03 Dec 2018   •   17:50
Donald Trump va discuta cu China și Rusia despre „cursa incontrolabilă a înarmării”

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că la un moment dat în viitor va discuta despre evoluţiile pe plan militar cu omologii săi din China şi Rusia în speranţa încheierii 'cursei incontrolabile a înarmării', relatează Reuters. 

'Sunt sigur că, la un moment dat în viitor, preşedintele Xi şi cu mine, împreună cu preşedintele rus Putin, vom începe să discutăm despre stoparea semnificativă a ceea ce a devenit 'o cursă importantă şi incontrolabilă a înarmării'. Statele Unite au cheltuit 716 miliarde de dolari anul acesta. O nebunie!', a scris Donald Trump pe Twitter luni dimineaţa, a doua zi după ce s-a întors de la summitul G20 din Argentina. 

Pe da altă parte, Trump a salutat 'marele salt înainte' în relaţiile cu Beijingul după summitul de la Buenos Aires, în timpul căruia liderul de la Casa Albă şi Xi Jinping au declarat un armistiţiu în conflictul lor comercial, Trump suspendând aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China. 

'Relaţiile cu China au făcut un mare salt înainte!', a scris pe Twitter preşedintele Trump, salutând rezultatele întâlnirii ca fiind 'extraordinare' şi promiţând că 'se vor întâmpla lucruri foarte bune'. 

'Negociem dintr-o poziţie de forţă, însă China are şi ea multe de câştigat dacă şi când se va ajunge la un acord. Regulile jocului corect !', a mai spus preşedintele Trump. 

Beijingul a precizat că Washingtonul va renunţa să majoreze, aşa cum era prevăzut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari - jumătate din total - începând de la 1 ianuarie 2019. 

Casa Albă a anunţat însă că această decizie nu este decât suspendată, pentru o perioadă de 90 de zile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump arme China Rusia armata