x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dracula si Transilvania prospera in America

Dracula si Transilvania prospera in America

17 Iul 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Un restaurant, "Transilvania", a ajuns sa fie camera de comert, oficiu al fortelor de munca si dispecerat pentru toata comunitatea romaneasca din Florida, 30.000 de romani. Tot aici trag si vedetele venite din Romania, caci aici se organizeaza spectacolele lor.
MIRELA IAMANDI

Romanii care au trecut Oceanul, dar care nu s-au incumetat pana in California, in lumea starurilor de cinema, au poposit intr-un alt Hollywood, de data asta purtand marca Floridei. Aici au intemeiat a treia comunitate din topul romanitatii americane. Aproape de Miami, Hollywood-ul numara peste 30.000 de romani care se aduna la sprit si sarmalute intr-un restaurant dominat de un Dracula fumigen, invesmantat in bronz auriu, care priveste gales spre Castelul Bran, pictat in verde si turcoaz pe peretele de vizavi. "Transilvania" nu este insa numai un restaurant, patronul lui, un banatean care a trecut Dunarea inot pentru a ajunge in lumea libera acum 20 de ani, si-a jurat sa isi ajute semenii daca scapa cu viata din acea experienta.

TURNATORIE. Aventura plecarii lui John Baleanu din tara are colorit si amaraciune, dar mai cu seama poarta amprenta unui destin aparte, in care romanul-american crede cu tarie. "Am visat sa plec de la 18 ani. Nu imi mergea rau - eram desenator tehnic la Baile Herculane, ma descurcam…", spune John. I se parea nedrept sa nu poata calatori cata vreme Pamantul e facut pentru toti. O sentinta gresita intr-un proces complicat, dupa un divort tumultuos, l-a convins pe John sa-si puna planul in practica. A studiat granita timp de sase luni ca sa vada cand se schimba garzile. Era prieten cu un capitan de frontiera si intr-o zi l-a abordat: "Ma bate gandul sa fac o vizita in Iugoslavia, dar vin inapoi. Cand e bine sa imi dau drumul?, i-am spus chiar inainte sa plec", povesteste John. I-a dat ceasul, verigheta, niste bani. Omul le-a bagat in buzunar si i-a zis cum sa faca, sa fie totul bine. A doua zi, la o jumatate de ora dupa schimbarea garzilor, au venit granicerii. "Prietenul" il turnase pe John, "ma turnase si ma aruncase chiar in gura lupului", povesteste el.

PACT CU DUMNEZEU. Era in barca, la jumatatea drumului pe Dunare. S-a dat comanda "foc" si soldatii au inceput sa traga. John s-a aruncat din barca si a inceput sa inoate cu disperare. Aproape de malul iugoslav, sfarsit de puteri, s-a rugat la Dumnezeu: "Doamne, daca imi dai viata o sa ii ajut si eu pe altii!". Dumnezeu l-a ajutat. A ajuns in Iugoslavia si, dupa sapte luni, a cerut azil politic in America.

"Cred in destinul personal. Daca ti-e dat sa scapi, scapi", spune Baleanu, care s-a tinut de cuvant. Azi, nou-venitii in Ft. Lauderdale - Hollywood trag la "Transilvania", unde John le da de mancare, ii ajuta cu slujbe, ii indruma spre destinul lor pe taram american. Vila lui din centrul orasului e casa deschisa pentru artistii din Romania pe care ii aduce pentru spectacole la restaurant. Aici, televizorul merge non stop pe canalele romanesti, se fac mici si friptura ca la mama acasa - de care are grija consoarta lui, Monica, o aradeanca plina de energie - se organizeaza botezuri si se danseaza hore romanesti.

CHINURI. Cand a ajuns insa in America, intr-un orasel din Missouri, John nu a baut decat apa de la robinet timp un an. "Am defrisat paduri, am turnat terenuri de tenis, am lucrat si ceva electricitate…", spune John. Prima lui afacere a fost sa restaureze case. Dupa un an de munca - pe baza unei intelegeri cu un tip - nu a castigat nimic. Asa a invatat ca in America nu trebuie sa misti nimic fara contract.

Mai tarziu, John a inceput sa reconditioneze masini. A ajuns sa aiba 18 angajati si asa a inceput sa faca primii bani. Atunci a deschis si restaurantul, in urma cu opt ani, pe care l-a vrut un loc de intrunire pentru romani si unde i-a avut ca oaspeti pe Mircea Geoana si pe ambasadorul Rosapepe. "Pe mine nu m-a ajutat nici un roman cand am venit, ca nu cunosteam pe nimeni. Am vrut ca eu sa-i pot ajuta pe altii", incheie John Baleanu povestea vietii sale, intr-o seara fierbinte, dupa un botez romanesc stropit din plin cu vin rosu si asezonat cu cantece lautaresti.

EVADARE

"Am studiat granita timp de sase luni, sa vad cand se schimba garzile. Eram prieten cu un capitan de frontiera si intr-o zi l-am abordat: Ma bate gandul sa fac o vizita in Iugoslavia, dar vin inapoi. Cand e bine sa imi dau drumul?" - John Baleanu

INVATAMINTE

"Am defrisat paduri, am turnat terenuri de tenis, am lucrat si ceva electricitate… Dupa un an de zile de munca - pe baza unei intelegeri cu un tip - nu am castigat nimic. Asa am invatat ca in America nu trebuie sa misti nimic fara contract". - John Baleanu
×
Subiecte în articol: diaspora john