x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia a decis să se alăture programului NATO de achiziţionare de drone

Polonia a decis să se alăture programului NATO de achiziţionare de drone

05 Aug 2013   •   13:59
Polonia a decis să se alăture programului NATO de achiziţionare de drone

Polonia intenţionează să se alăture programului de achiziţionare a avioanelor de recunoaştere fără pilot pentru NATO, ale cărui costuri au fost estimate la 1,3 miliarde de euro, relatează luni Polska The Times, citată de RIA Novosti, informează agerpres.ro.

Oficial, Polonia ar urma să adere abia în luna decembrie, dar ea a oferit deja un prim avans pentru achiziţionarea de drone, conform ziarului de la Varşovia, care citează surse bine informate de la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Programul de achiziţionare a dronelor de recunoaştere, care să aibă baza în Europa, a făcut obiectul discuţiilor în cadrul NATO timp de câţiva ani şi a fost adoptat la summitul Alianţei de la Chicago din mai 2012. Varşovia refuzase iniţial să participe la respectivul proiect, atunci când valoarea acestuia a fost estimată la 5 miliarde de euro, dar şi-a dat consimţământul după reducerea substanţială a acesteia. Contribuţia Poloniei se aşteaptă să se ridice la aproximativ 40 de milioane de euro.

În prezent, programul include 14 participanţi: Bulgaria, Germania, Danemarca, Italia, Letonia, Lituania Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii, potrivit publicaţiei electronice Vzgliad, care preia ştirea.

Proiectul presupune achiziţionarea a cinci drone Global Hawk 40 fabricate de concernul american Northrop Gruman.

Dronele ar urma să aibă baza la Geilenkirchen, în vestul Germaniei, şi utilizate pentru supravegherea radar. Ţările care vor participa la finanţarea programului vor avea dreptul preferenţial la utilizarea respectivelor dispozitive.

Ideea unei baze de drone în cadrul NATO a apărut în urma aplicării lor de către SUA în Afganistan. Germania chiar a încercat să-şi creeze propria flotă de drone, dar a abandonat aceste planuri în favoarea unui program comun, notează Vzgliad. 

×
Subiecte în articol: drone Polonia