x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dughina, „războinică pentru suveranitatea Rusiei”

Dughina, „războinică pentru suveranitatea Rusiei”

24 Aug 2022   •   07:15
Dughina, „războinică pentru suveranitatea Rusiei”

Slujba de pomenire a Dariei Dughina a avut loc ieri în centrul de televiziune Ostankino din Moscova. Tatăl ei, gânditorul ultranaționalist Alexander Dugin, a spus că „a murit pentru Rusia, pentru popor”.

 

Parlamentari ruși au numit-o „războinică pentru suveranitatea Rusiei”. Dughina a fost ucisă sâmbătă, când o bombă a aruncat în aer mașina pe care o conducea.

 

Televiziunea de stat rusă a transmis în direct slujba de pomenire. Un deputat controversat, Leonid Slutsky, a cerut ca o piață din Kiev să fie redenumită în onoarea Dariei odată ce „denazificarea” – codul pentru anexarea la Rusia a Ucrainei – va fi „finalizată”.

Opoziția, mirată de viteza FSB-ului

Uciderea Dariei Dughina rămâne un subiect de top pentru televiziunea rusă controlată de stat. Toate canalele de televiziune au difuzat afirmațiile Serviciului rus de Securitate conform cărora vinovatul ar fi fost un agent secret ucrainean. FSB-ului i-a luat mai puțin de două zile pentru a „rezolva” crima – publicând o declarație detaliată, precum și material video.

Mulți politicieni din opoziție, dintre care majoritatea trăiesc acum în străinătate din cauza persecuției din Rusia, s-au întrebat de ce alte asasinate politice din Rusia rămân nerezolvate – adesea de mulți ani. 

Există și teama că uciderea Dariei Dughina ar putea deveni un pretext pentru o represiune sporită în Rusia sau pentru înmulțirea atacurilor împotriva Ucrainei. Oficialii de la Moscova și comentatorii pro-Kremlin au cerut pedepse împotriva Ucrainei după moartea acesteia.

 

Oficialii ucraineni au negat orice implicare.

×