x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Echilibrul militar ISRAEL - ȚĂRILE GOLFULUI, drămuit cu livrările de armament ale SUA

Echilibrul militar ISRAEL - ȚĂRILE GOLFULUI, drămuit cu livrările de armament ale SUA

de Dan Constantin    |    04 Mar 2016   •   13:45
Echilibrul militar ISRAEL - ȚĂRILE GOLFULUI, drămuit cu livrările de armament ale SUA
Sursa foto: pixabay.com

Vizita in Kuwait și Emiratele Aarabe Unite facuta în aceasta saptamana de Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, pune in evidenta importanta militara a grupului de state reunit in Consiliul de Cooperare al Golfului pentru securitatea regionala.

Echilibrul în Orientul Mijlociu, grav tulburat de amenintarea terorista a Statului Islamic, include insa ca element esential raportul militar de forte  între Israel și potențialii sai adversari.
 
Livrarile de armament din partea Statelor Unite catre Tarile Golfului nu sunt o simpla operatiune comerciala, ci decizia este mai complexa și luata in acord intre Pentagon și Casa Alba.
 
STRATFOR consacra subiectului o analiza care mentioneaza ca deja intarzierea unor livrari  de avioane de lupta catre Kuwait și Qatar contractate in SUA creeaza complicatii nu doar comerciale in relatia cu tarile din Consiliul de Cooperare al Golfului.
 
Qatar are un acord pentru achizitia de 73 aparate F-15, blocat momentan din ratiuni politico-militare. Boeing închide in 2016 linia de fabricatie pentru acest tip de aparat daca nu se deblocheaza livrarea.
 
Comanda de 28 de avioane F/A-18 Super Hornet pentru Kuwait ar permite mentinerea liniei inca 14-20 de luni. Emiratele Unite au si ele o comanda întarziata de 30 aparate F-16 
 
Livrarile incerte din SUA indreapta cumparatorii din Golf spre alti furnizori. Sunt acorduri semnate de Kuwait pentru 28 de avioane de lupta Eurofighter si Qatar pentru 24 de Rafale. Acordul pentru Rafale a fost demnat in luna iunie 2015 in timpul vizitei presedintelui Hollande în Qatar.
 
Stratfor mentioneaza ca SUA si Israel negociaza un acord militar în valoare de 40-50 miliarde dolari, ajutor disponibil din 2018.

Acordul, cel mai substantial din ajutoarele militare acordate de SUA este menit sa mentina echilibrul in Orientul Mijlociu si sa alunge ingrijorarea de la Ierusalim pentru livrarile de armament american in tarile arabe din Golf.

×
Subiecte în articol: Israel golf livrari armament tarile golfului