x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectul Katrina - Redirectionati dolarii!

Efectul Katrina - Redirectionati dolarii!

de Radu Croitoru    |    12 Sep 2005   •   00:00

Mai bine de jumatate din americani considera ca banii cheltuiti de Statele Unite in Irak ar trebui utilizati pentru reconstructia zonelor devastate de uraganul Katrina. Potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii de revista Time, pentru acest lucru se pronunta 6 din 10 cetateni, 57% dintre acestia nefiind satisfacuti de explicatiile date de George W. Bush privind reactia intarziata a autoritatilor. Razboiul din Irak este tot mai contestat, 58% dintre cetatenii Statelor Unite considerand ca Washingtonul ar trebui sa-si retraga trupele.

BILANT. Ultimul bilant al uraganului Katrina indica 381 de morti, dintre care aproximativ 150 din orasul New Orleans, tragedia fiind comparata de toata lumea cu evenimentele din 11 septembrie 2001 care au zguduit Statele Unite si intregul mapamond. Proasta gestionare a crizei a avut un efect dezastruos asupra administratiei americane, iar cota de popularitate a presedintelui George Bush a ajuns la 38%, devenind cea mai scazuta din momentul preluarii puterii.

Congresul Statelor Unite a deblocat pana in prezent 62,3 miliarde de dolari ca ajutor financiar pentru contracararea efectelor uraganului Katrina, dar specialistii considera ca sumele necesare pentru reconstructie vor fi cu mult mai insemnate si ar putea depasi 125 miliarde de dolari. Operatiunea de ajutorare a celor ramasi fara nici un sprijin continua la nivel mondial, in zonele afectate fiind trimise zeci de tone de alimente, imbracaminte si medicamente.

×
Subiecte în articol: externe