x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: 21 de morţi după un atac cu maşină-capcană produs lângă o biserică creştină

Egipt: 21 de morţi după un atac cu maşină-capcană produs lângă o biserică creştină

01 Ian 2011   •   12:29

Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa intr-un atac cu maşină-capcană produs lângă o biserică creştină din oraşul Alexandria, alte 79 de persoane au fost rănite în incident.

Preşedintele Hosni Mubarak a condamnat, într-o alocuţiune televizată, un "act criminal odios care a vizat naţiunea, copţi şi musulmani", şi a denunţat, fără alte detalii, "implicarea străină" în acest masacru.

Tensiunile s-au intensificat sâmbătă în faţa acestei biserici, unde au avut loc confruntări între poliţie şi manifestanţi creştini.

Atacul s-a produs la scurt timp după miezul nopţii, în faţa bisericii Sfinţilor (Al-Qiddissine) din cel de-al doilea oraş al Egiptului, în timp ce credincioşii începeau să iasă din clădire după o slujbă de Anul Nou.

Ipoteza unei maşini-capcană, menţionată iniţial de autorităţi, a fost îndepărtată în cursul zilei de Ministerul de Interne, care a precizat că masacrul a fost "probabil" comis de un kamikaze.

Bomba, de fabricaţie locală, conţinea bucăţi de metal "pentru a atinge un număr cât mai mare" de persoane, potrivit unui comunicat al ministerului.

Circumstanţele exploziei, "ţinând cont de metodele care domină în prezent activităţile teroriste la nivel mondial şi regional, arată clar că elemente externe au planificat şi urmărit comiterea" atentatului, precizează ministerul.

Copţii din Egipt sunt adesea vizaţi de violenţe interconfesionale, care nu au mai luat până acum forma unui atentat sinucigaş.

Atentatul, nerevendicat, are loc la două luni după ameninţările proferate la adresa copţilor de o aripă irakiană a reţelei al-Qaida, care îi acuză că sechestrează soţiile preoţilor copţi ortodocşi care s-au convertit la islam.

×
Subiecte în articol: Egipt atentate