x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptul a deschis pentru 4 zile graniţa cu Gaza

Egiptul a deschis pentru 4 zile graniţa cu Gaza

22 Feb 2018   •   13:24
Egiptul a deschis pentru 4 zile graniţa cu Gaza

Egiptul a deschis graniţa cu Gaza, miercuri, oferind o şansă celor care au trăiat în blocadă mai mult de un deceniu, scrie The Guardian.

Mii de palestinieni - unii dintre ei au stat la graniţă din zori, cu valizele pline, sperând că Egiptul le va permite să intre - au fost adunaţi la un stadion, înainte de a fi urcaţi în autobuze. Aceştia îşi ridicau actele de identitate pe măsură ce îşi auzeau numele strigate de pe o listă.

Khalil Qeshta, în vârstă de 45 de ani, a spus că tratamentul medical din Gaza nu l-a ajutat deloc pe fiul său, care suferă de câteva luni de o afecţiune a stomacului, care îl face să vomite sânge.

“Voi pleca în Egipt pe propria mea cheltuială”, a spus acesta. “Fiul meu are cinci ani şi este bolnav de peste doi ani. Asta este a treia oară când încerc să călătoresc. Sper să fie cu noroc de data asta”.

Un tânăr a spus că a fost acceptat la o facultate de inginerie din Turcia, dar a ratat data de începere a cursurilor, în septembrie. Acesta speră să poată ajunge în al doilea semestru, care a început deja.

Punctul de trecere de la Rafah va fi deschis pentru patru zile. Egiptul a menţinut graniţele închise încă din 2013, sub pretexte de securitate.

În jur de 30.000 de cetăţeni din Gaza, inclusiv bolnavi, studenţi şi oameni de afaceri sunt pe listele de aşteptare pentru a trece graniţa, însă nu toţi au garanţia că vor şi trece.

Siham al-Zaq, în vârstă de 37 de ani, a spus că locuieşte în Algeria, dar a venit în Gaza în urmă cu un an pentru a-şi vizita mama bolnavă, însă nu a mai reuşit să plece.

“M-am înscris pe liste să plec de mai multe ori, iar de fiecare dată când Egiptul şi-a deschis graniţele am sperat că mă voi întoarce la copiii şi la soţul meu, dar nu am reuşit”, a spus Siham, mamă a trei copii.

Numele ei nu a fost strigat miercuri, dar aceasta are încredere că cineva îi va asculta suferinţa şi îi va permite să plece.

 

×
Subiecte în articol: Egipt granita gaza