x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe El Chapo, capul celei mai puternice rețele mexicane de traficanți de droguri, transferat într-o închisoare din Juarez

El Chapo, capul celei mai puternice rețele mexicane de traficanți de droguri, transferat într-o închisoare din Juarez

08 Mai 2016   •   10:50
El Chapo, capul celei mai puternice rețele mexicane de traficanți de droguri, transferat într-o închisoare din Juarez

Baronului mexican al drogurilor Joaquin ''El Chapo'' Guzman a fost transferat sâmbătă în zori într-o închisoare din Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, în apropiere de frontiera cu Statele Unite, au anunţat autorităţile mexicane, citate de AFP.

Acest transfer nu răspunde "absolut deloc" la cererea de extrădare a SUA, unde sunt emise mandate de arestare pe numele lui pentru crimă şi trafic de droguri, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei Mexicului, Eduardo Sanchez.

Încadrat de un important dispozitiv militar, transferul se înscrie însă în cadrul unui "protocol de securitate, prevăzând o rotaţie frecventă a deţinuţilor", a explicat un responsabil din cadrul Comisiei naţionale de securitate.

Liderul cartelului din Sinaloa, arestat în ianuarie, s-a aflat până în prezent în închisoarea de înaltă securitate de la Altiplano, la circa 90 de km de Ciudad de Mexico.

El a ajuns în zorii zilei de sâmbătă la aeroportul din Ciudad Juarez, înconjurat de aproximativ 150 de poliţişti federali sosiţi mai devreme la bordul a trei avioane. Ulterior, El Chapo a fost transferat în elicopter la o închisoare situată la sud de Ciudad Juarez.

Dacă această închisoare nu este o instituţie penitenciară de înaltă securitate, are în interior un spaţiu rezervat deţinuţilor extrem de periculoşi şi este una dintre cele "mai securizate" din ţară, a dat asigurări oficialul din Comisia naţională de securitate, sub protecţia anonimatului.

Cu ajutorul unor complici din interior, El Chapo a evadat în mod spectaculos, în iulie 2015, din închisoarea de la Altiplano, printr-un tunel săpat sub duşul din celula sa.

După ce a fost închis din nou în ianuarie, autorităţile au luat măsuri excepţionale pentru a evita să scape din nou, înainte de o posibilă extrădare în Statele Unite.

Traficantul de droguri le-a cerut recent avocaţilor săi să accelereze extrădarea spre SUA din cauza maltratării la care este supus în închisoare, susţine el. Această procedură poate dura până la doi ani, au afirmat apărătorii lui El Chapo.

Guzman, 58 de ani, se plânge că nu beneficiază de o supraveghere medicală corespunzătoare şi că nu poate dormi din cauza autorităţilor penitenciare care verifică foarte des prezenţa deţinuţilor.AGERPRES

×
Subiecte în articol: El Chapo Joaquin 'El Chapo' Guzman