x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elevii ruși învață cum a salvat Vladimir Putin omenirea

Elevii ruși învață cum a salvat Vladimir Putin omenirea

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   06:45
Elevii ruși învață cum a salvat Vladimir Putin omenirea

Autoritățile de la Moscova au prezentat un manual școlar care urmărește să justifice războiul împotriva Ucrainei și acuză Occidentul că încearcă să distrugă Rusia. Este vorba despre „Istoria Rusiei, 1945 - începutul secolului XXI”, care îl are coautor pe consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, fost ministru al Culturii. Conform unor fragmente prezentate de presa rusa, elevii vor învăța din această carte că civilizația umană putea lua sfârșit dacă Vladimir Puțin nu ar fi început „operațiunea specială” din Ucraina.

 

Manualul va fi studiat din această toamnă în clasa a 11, urmată în Rusia de elevi cu vârsta de 17 sau 18 ani.

 

Noul manual îi învață pe tinerii ruși că scopul Occidentului este să le distrugă țara și să preia controlul asupra zăcămintelor sale minerale. În acest scop, Vestul trage Moscova în diferite conflicte, în acest moment folosind Ucraina ca pe un berbec împotriva Rusiei. Ucraina este prezentată ca un fel de invenție occidentală creată pentru a înfrunta Rusia, chiar și steagul ei galben-albastru fiind o născocire a austriecilor care să-i convingă pe ucraineni că sunt diferiți de ruși.

 

Niet NATO

 

Atacul inițial al Rusiei asupra Ucrainei din 2014 este descris ca o revoltă populară a locuitorilor din estul Donbasului care „au vrut să rămână ruși” și cărora li s-au alăturat „voluntari” din Rusia. Nu menționează armamentul și personalul pe care Rusia le-a trimis în Donbas la acel moment sau în următorii opt ani.

 

Motivul-cheie al invaziei din 2022 este nici mai mult nici mai puțin decât salvarea lumii. Dacă Ucraina s-ar fi alăturat NATO și apoi ar fi „provocat un conflict în Crimeea sau Donbas”, spune manualul, Rusia ar fi fost forțată să ducă război împotriva întregii Alianțe. „Acesta ar fi fost, probabil, sfârșitul civilizației. Acest lucru nu putea fi permis să se întâmple”, spune manualul școlar.

 

Referindu-se la abundența de material online care implică forțele ruse în atrocitățile comise în Ucraina, manualul îi avertizează pe școlari că există o industrie globală care produce fotografii și clipuri false.

Manualul critică sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei și le prezintă ca pe o încercare de a „distruge economia Rusiei”. De asemenea, susține că aceste sancțiuni „încalcă toate normele de drept internațional pe care Occidentul îi place atât de mult să le citeze”. În același timp, exodul afacerilor occidentale din Rusia în urma invaziei la scară largă este prezentat ca o „oportunitate fantastică” pentru oamenii de afaceri ruși.

×
Subiecte în articol: elevi Vladimir Putin