x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveția a trimis aur în valoare de 3,6 mld. dolari în Turcia în ianuarie

Elveția a trimis aur în valoare de 3,6 mld. dolari în Turcia în ianuarie

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2023   •   20:00
Elveția a trimis aur în valoare de 3,6 mld. dolari în Turcia în ianuarie

Elveția a trimis în Turcia, în ianuarie, 58,3 tone de aur în valoare de 3,3 miliarde de franci elvețieni (3,6 miliarde de dolari) , de departe cea mai mare cantitate pentru orice lună din registrele care se întind până în 2012, potrivit datelor vamale elvețiene publicate marți, scrie Reuters.

Aurul este considerat în mod tradițional un mijloc sigur de stocare a averii, iar cererea turcă pentru acest metal a crescut vertiginos, în condițiile în care inflația foarte mare erodează valoarea lirei locale.

Elveția este cel mai mare centru de rafinare și tranzit de lingouri din lume. Anul trecut a livrat în Turcia 188 de tone de aur în valoare de 10,1 miliarde de franci elvețieni, față de doar 11 tone în 2021.

Dar transporturile din ianuarie reprezintă o accelerare. Exporturile de aur ale Elveției către Turcia nu au depășit niciodată până acum 34 de tone într-o singură lună, arată datele elvețiene.

Cantitatea de aur care curge în Turcia a agravat deficitul de cont curent al Turciei, care a crescut la 48,8 miliarde de dolari anul trecut.

După cutremurele care au lovit Turcia luna aceasta, provocând mii de morți și pagube economice uriașe, guvernul a luat măsuri pentru a reduce cantitatea de aur care intră în țară prin suspendarea unor importuri și cerând băncilor să lărgească marja pentru tranzacțiile cu aur.

Livrările Elveției către Turcia au reprezentat 42% din totalul exporturilor sale de aur în ianuarie.

Țara a trimis 3,2 tone în India în ianuarie, cea mai mică cantitate pentru orice lună din mai 2021, și 26,1 tone în China, cea mai redusă cantitate din mai 2022.

India și China sunt cele două cele mai mari piețe consumatoare de aur, iar cererea crește adesea atunci când prețurile aurului sunt scăzute și scade atunci când acestea cresc.

Prețul aurului a urcat de la un minim de 1.615,59 dolari pe uncie la începutul lunii noiembrie până la un maxim de 1.959,60 dolari pe 2 februarie, înainte de a scădea înapoi la aproximativ 1.840 de dolari până marți.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Elveția aur turcia