x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia: Campanie de caritate pentru operaţia unei ţigănci din România

Elveţia: Campanie de caritate pentru operaţia unei ţigănci din România

05 Mai 2009   •   00:00

O româncă de etnie ţigănească care cerşea în Elveţia, suferind de o boală gravă a picioarelor, a fost operată după ce fostul campion mondial de full-contact Jean-Marc Tonus s-a implicat într-o campanie de caritate, reuşind să strângă fonduri pentru intervenţia chirurgicală, relatează Tribune de Geneve.



Francesca, în vârstă de 27 de ani, a fost operată în 22 aprilie. Ea s-a născut cu o afecţiune a picioarelor, având genunchii întorşi. Presa elveţiană a scris despre cazul ei, în urmă cu un an ea fiind văzută aproape zilnic cerşind pe străzile Genevei.

"Acum, ea merge! De două ori pe zi, cu ajutor, dar până acum, ea nu a mers deloc. Acum e la început. De nesperat!", a spus Jean-Marc Tonus.

Fostul campion mondial a aflat, în aprilie 2008, de cazul Francescăi, care l-a impresionat. "Genunchii ei erau invers, ea se târa cu ajutorul unui băţ", a spus el. De atunci, Jean-Marc Tonus s-a implicat într-o campanie de strângere de fonduri.

"Am înţeles că Francesca căuta 18.000 de franci pentru a fi operată în România", a spus fostul campion, care a precizat că în urma acţiunilor caritabile a reuşit să strângă 24.000 de franci.

Jean-Marc s-a împrietenit cu Francesca şi cu fratele acesteia, Ştefan. Ei se întorceau câteodată în România, apoi reveneau în Elveţia pentru a cerşi, chiar şi în Geneva, deşi acest lucru este interzis.

Vara trecută, sportivul genovez a primit o lovitură. "Eu credeam că ei s-au pregătit pentru operaţie în România. Dar nu s-a făcut nimic", a spus el. Apoi a venit a doua lovitură. În Elveţia primul diagnostic era de amputare a ambelor picioare. Fostul campion mondial a aflat de o societate, Stryker, specializată în implanturi ortopedice.

"În parte, este datorită acesteia faptul că astăzi Francesca are picioarele, cu genunchii în direcţia bună. Însă operaţia aceasta e foarte scumpă, în jur de 150.000 de franci. Şi mai trebuiau imediat 40.000 de franci. Mulţi oameni credeau că Francesca era manipulată, că banii nu vor fi folosiţi la operaţie. Aceasta ar fi putut fi adevărat în acest mediu de cerşetorie. Dar când am văzut-o pe Franceca în clinică am ştiut că a fost bine că i-am acordat încredere", a precizat Jean-Marc Tonus.

Acum începe procesul de reeducare, lung şi scump. "Fratele său caută de lucru în Elveţia, mai trebuie încă bani. Ne vom mobiliza", a spus Jean-Marc, care duce una dintre cele mai nobile lupte din cariera sa.
Mediafax

×
Subiecte în articol: diaspora