x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emanuel Petruţ a reuşit să părăsească Haiti

Emanuel Petruţ a reuşit să părăsească Haiti

de Carmen Plesa    |    21 Ian 2010   •   00:00

Românul Emanuel Petruţ a reuşit să plece din Haiti în această dimineaţă, prin eforturile depuse de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene.

MAE anunţă că a primit confirmarea că Petruţ a fost evacuat din Haiti şi că se află în siguranţa, în Republica Dominicană, de una va încerca să-l îmbarce spre Europa, în cursul zilei de azi.

În conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, MAE a activat şi mecanismele de colaborare consulară existente la nivelul UE.
 
Astfel, i s-a indicat punctul de întâlnire stabilit la aeroport în vederea evacuării sale imediate din Haiti, precum şi persoana de legătură din cadrul UE prezentă în zonă. Întrucât nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe căi diplomatice datele sale personale astfel încât, conform normelor europene în vigoare, un alt stat membru UE să-i poată elibera documentele de călătorie necesare (Emergency Travel Document).

MAE a reuşit să ţină legătura cu românul prin intermediul internetului, pentru a-i da informaţiile necesare referitoare la evacuarea sa.

Emanuel Petruţ, angajat al unei companii de telefonie în Haiti, a rămas fără documente de identitate şi de călătorie în urma cutremurului care a avut loc săptămâna trecută în zonă. Potrivit Ministerului de Externe, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Haiti, doar la expirarea contractului de muncă peste aproximativ o lună, ulterior, s-a răzgândit comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona.
 
Evacuarea cetăţeanului român era planificată pentru data de 19 ianuarie.  Din cauza situaţiei din Haiti, Petruţ a reuşit să se îmbarce în avionul cu destinaţia Santo Domingo abia a doua zi.

×
Subiecte în articol: diaspora