x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după votul de duminică

Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după votul de duminică

10 Iun 2024   •   00:08
Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după votul de duminică
Sursa foto: Hepta

În urma victoriei zdrobitoare a lui Jordan Bardella (RN) în fața lui Valérie Hayer (Renaissance) și Raphaël Glucksmann (PS), președintele Franței a anunțat alegeri legislative la 30 iunie și 7 iulie, potrivit Le Figaro.

Președintele francez Emmanuel Macron a declanșat duminică un cutremur politic convocând alegeri legislative șoc pentru sfârșitul acestei luni, după ce a fost învins în scrutinul pentru Uniunea Europeană de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen.

Decizia lui Macron este surprinzătoare și pare că aruncă zarurile privind viitorul său politic, cu trei ani înainte de încheierea mandatului.

În cazul în care partidul RN, al lui Le Pen, va câștiga o majoritate parlamentară, Macron ar rămâne fără un cuvânt de spus în afacerile interne.

Macron a declarat că rezultatele pentru UE sunt sumbre pentru guvernul său și că nu se poate preface că le ignoră.

Într-un discurs către națiune, cu mai puțin de două luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, el a declarat că alegerile pentru camera inferioară vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin pe 7 iulie.

„Acesta este un moment esențial pentru clarificare”, a spus Macron. „V-am auzit mesajul, îngrijorările și nu le voi lăsa fără răspuns ... Franța are nevoie de o majoritate clară pentru a acționa în seninătate și armonie”.

Condus de telegenicul Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, RN a obținut aproximativ 32% din voturi la scrutinul de duminică, mai mult decât dublul celor 15% obținute de Macron, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne. Socialiștii s-au apropiat la mustață de Macron, cu 14%.

Le Pen, favorită pentru alegerile din 2027, la care Macron nu poate candida, a salutat decizia președintelui.

„Suntem pregătiți să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea lor la viitoarele alegeri naționale”, a declarat ea la un miting.

Consilierii lui Macron au declarat că președintele a luat decizia după aniversarea a 80 de ani de la debarcarea în Normandia, săptămâna aceasta, când a întâlnit oameni care au spus că s-au săturat de luptele politice interminabile din parlament.

Le Pen și Bardella au încercat să încadreze alegerile europene ca un referendum la jumătatea mandatului lui Macron, exploatând nemulțumirea față de imigrație, criminalitate și o criză de doi ani a inflației.

(sursa: Mediafax)

×