x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron,Biden reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Macron,Biden reafirmă sprijinul pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2023   •   00:00
Macron,Biden reafirmă sprijinul pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său american, Joseph Biden, au reafirmat, într-o conversaţie telefonică, sprijinul pentru Ucraina, dar liderul de la Paris a cerut crearea premiselor pentru perspective de pace în Europa.

Preşedintele Biden şi Emmanuel Macron "au discutat despre susţinerea pentru Ucraina, în contextul în care invazia brutală a Rusiei intră în al doilea an, inclusiv despre angajamentul de a furniza Ucrainei asistenţă în materie de securitate şi despre impunerea de costuri Rusiei", anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat.

La rândul său, Preşedinţia Franţei a transmis că cei doi preşedinţi "au reafirmat determinarea de a furniza susţinere militară Ucrainei cât va fi necesar, pentru a obţine eşecul agresiunii ruse". "Au reafirmat obiectivul comun de restabilire a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei", conform Palatului Élysée.

"În continuarea discuţiilor de la Paris, din 8 februarie, cu preşedintele Ucrainei şi cancelarul Germaniei, preşedintele Republicii a abordat cu omologul său american perspectivele de revenire a păcii în Europa, pe termen mai lung. Cei doi preşedinţi au discutat despre garanţiile de securitate care ar putea fi oferite Ucrainei în acest cadru", subliniază Palatul Élysée, potrivit unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

În cursul conversaţiei de marţi seară, Macron şi Biden au salutat continuarea negocierilor pe tema Legii americane de Reducere a Inflaţiei, considerată de Uniunea Europeană neconcurenţială deoarece acordă subvenţii masive în sectorul tehnologic.

În plus, preşedinţii Franţei şi Statelor Unite au discutat şi despre situaţia din zona indo-pacifică şi despre Iran. "Preşedintele Biden şi preşedintele Macron au discutat şi despre cooperarea între Statele Unite şi Franţa în regiunea indo-pacifică, precum şi despre eforturile comune de abordare a provocărilor generate de Republica Populară China la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli. Liderii au reafirmat angajamentul de a se coordona mai strâns în sensul accelerării tranziţiei spre economii cu energie curată", subliniază Casa Albă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron joseph biden ucraina