x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan, discurs virulent la adresa UE, după atentatul de la Ankara

Erdogan, discurs virulent la adresa UE, după atentatul de la Ankara

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2023   •   10:15
Erdogan, discurs virulent la adresa UE, după atentatul de la Ankara
Sursa foto: Hepta

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ținut un discurs virulent la adresa Uniunii Europene, după atentatul sinucigaș din fața Parlamentului de la Ankara.

Liderul de la Ankara acuză faptul că țara este ținută de zeci de ani la ușa UE și că, în prezent, nu mai are nicio așteptare din partea Bruxelles-ului.

"În calitate de turci, nu mai avem așteptări de la Uniunea Europeană, la ușa căreia am fost lăsați să așteptăm timp de 60 de ani.

Dacă își anulează nedreptățile, în special impunerea vizelor, pe care le folosesc ca o sancțiune voalată împotriva noastră, își vor corecta propriile greșeli.

Dacă nu o fac, își pierd complet dreptul de a aștepta ceva de la noi, din punct de vedere politic, social, economic și militar.

În ceea ce privește democrația, justiția și libertățile, putem înlocui criteriile de la Copenhaga cu criteriile de la Ankara, dacă este necesar, și să ne continuăm drumul", a spus Erdogan.

Turcia practică de mulți ani un șantaj la adresa statelor europene, folosindu-se de realitatea celor aproape patru milioane de migranți, în special din Siria, pe care îi găzduiește pe teritoriul său.

UE a alocat din 2011 circa 10 miliarde de euro pentru asistența refugiaților din această țară.

În ceea ce privește atentatul de duminică, reacția guvernului de la Ankara a fost una promptă.

Turcia a anunțat că a efectuat o serie de lovituri aeriene asupra rebelilor kurzi din nordul Irakului, la câteva ore după explozia sinucigașă de lângă Ministerul de Interne.

Turcia a atacat la granița cu Irakul

Atacul a fost revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK.

Atentatul a fost comis de doi militanți: unul s-a aruncat în aer, iar celălalt a fost ucis de polițiști.

În replică, Turcia a atacat cu aviația de luptă peșteri, depozite și buncăre folosite de formațiunea kurdă, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Guvernul turc a declarat că 20 de ținte au fost distruse și că mai mulți militanți PKK au fost neutralizați.

Agenția de știri kurdă Rudaw a transmis că atacurile au vizat zona muntelui Qandil, în apropiere de granița iraniană, considerat a fi un bastion al PKK.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: atentat ankara Recep Tayyip Erdogan