x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan s-a declarat „extrem de întristat” de poziția „total eronată” a Franței

Erdogan s-a declarat „extrem de întristat” de poziția „total eronată” a Franței

30 Mar 2018   •   14:12
Erdogan s-a declarat „extrem de întristat” de poziția „total eronată” a Franței

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat ''extrem de întristat'' vineri de poziţia ''total eronată'' a Parisului, care a propus o mediere între Ankara şi o forţă arabo-kurdă împotriva căreia armata turcă luptă în nordul Siriei, relatează AFP. 

''Aş dori să subliniez că sunt extrem de întristat de (...) demersul total eronat al Franţei în legătură cu acest subiect'', a declarat Erdogan într-un discurs virulent la Ankara. ''Cine sunteţi voi de vorbiţi despre o mediere între Turcia şi o organizaţie teroristă?'', a afirmat el. ''Nu avem nevoie de mediere. De când vrea Turcia să se aşeze la masă cu o organizaţie teroristă? De unde aţi scos voi asta?'', s-a întrebat retoric Erdogan. 

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, a primit joi o delegaţie a Forţelor Democratice Siriene (FDS), alcătuită din combatanţi arabi şi kurzi sirieni, dându-i asigurări în legătură cu ''sprijinul Franţei''. 

FDS sunt constituite în principal din membri ai miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), o grupare calificată drept ''teroristă'' de către Ankara şi împotriva căreia armata turcă luptă în nord-vestul Siriei. 

Occidentalii, inclusiv Franţa, sunt preocupaţi din ce în ce mai mult de situaţia din nordul Siriei, după ce preşedintele turc s-a declarat gata să extindă ofensiva împotriva miliţiei kurde în alte zone. 

Erdogan a afirmat printre altele că Macron a făcut declaraţii ''foarte stranii'' în cadrul unei convorbiri telefonice recente, consacrată Siriei. ''Am fost nevoit să-i subliniez acest lucru, chiar dacă tonul a fost puţin ridicat'', a declarat preşedintele turc, fără alte precizări. 

''Cei care dorm şi se trezesc cu teroriştii, cei care îi primesc în palatele lor îşi vor înţelege, mai devreme sau mai târziu, greşeala'', a mai spus Erdogan, calificând Franţa drept o ţară care ''nu şi-a reglat încă conturile nu trecutul său murdar şi sângeros'', aluzie aparentă la istoria colonială.

AGERPRES

×