x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurobarometru: Românii, printre cei mai optimişti europeni în privinţa viitorului Europei

Eurobarometru: Românii, printre cei mai optimişti europeni în privinţa viitorului Europei

17 Dec 2014   •   20:20
Eurobarometru: Românii, printre cei mai optimişti europeni în privinţa viitorului Europei

59% dintre români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, iar 46% dintre ei cred că vocea lor contează în Uniune. În plus, ei sunt printre cei mai optimişti dintre europeni în ceea ce priveşte viitorul continentului (74%, faţă de un maxim de 78% înregistrat în Irlanda).

Principalele preocupări ale românilor se referă la şomaj, situaţia economică, precum şi la creşterea preţurilor şi a inflaţiei.

În medie, 39% dintre europeni au o imaginea pozitivă asupra Uniunii, 40% cred că vocea lor contează, iar 56% privesc cu optimism spre viitor. Principalele preocupări sunt, în mare, aceleaşi cu ale românilor, ele referindu-se la şomaj, situaţie economică şi imigraţie.

Datele fac parte din cel mai recent sondaj Eurobarometru de tip standard. El a fost realizat prin interviuri faţă în faţă care au avut loc în perioada 8–17 noiembrie 2014. În total au fost intervievate 32.598 de persoane din toate statele membre UE şi din ţările candidate.

Atitudinea pozitivă faţă de moneda euro este stabilă (56% în UE, 67% în zona euro). Sprijinul faţă de moneda unică a crescut în 18 state membre, în modul cel mai frapant în Lituania (63%, o creştere cu 13 puncte procentuale), ţară care va adera la zona euro la 1 ianuarie 2015, şi în Letonia (74%, o creştere cu 6 puncte procentuale).

În privinţa problemelor care îi preocupă cel mai mult pe cetăţeni, imigraţia continuă să urce în clasamentul aspectelor menţionate cel mai frecvent la nivel naţional şi la nivelul UE. Cu 24% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare), imigraţia se situează actualmente pe locul al patrulea în clasamentul aspectelor cel mai des menţionate la nivelul UE, iar cu 18% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare) ocupă locul al treilea în clasamentul aspectelor cel mai des menţionate la nivel naţional. În Malta, Marea Britanie şi Germania, cetăţenii consideră imigraţia ca fiind chiar preocuparea cea mai importantă. (I.D)

×