Peste 40 de sefi de stat si de guvern, alaturi de fosti detinuti si de rude ale victimelor lagarului de exterminare nazist de la Auschwitz - Birkenau, au luat parte ieri la ceremoniile care au marcat 60 de ani de la eliberarea lagarului.
MARIA TOADER
SIMBOLIC. Liderii lumii au depus flori pe locurile strabatute, odata, de trenurile mortii
|
"Uzina mortii" de la Birkenau a gazduit ieri aproximativ 10.000 de persoane ale caror ganduri s-au indreptat spre cei peste un milion de oameni, barbati, femei si copii, care au fost ucisi. Vedeta manifestarilor din Polonia a fost proaspatul lider de la Kiev, Victor Iuscenko, in vreme ce marele absent a fost presedintele american, George W. Bush, reprezentat de vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney.
Aproximativ 3.500 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea manifestarilor din Polonia. In calitate de gazda, presedintele Alexander Kwasniewski si-a exprimat regretul ca lumea nu a tras invataminte din istorie si a atras atentia asupra evenimentelor de astazi, vorbind despre epurarile etnice din Balcani sau din unele state africane.
Citește pe Antena3.ro
MARTURIE
|
Se pare ca mai sunt in viata peste un milion de oameni care pot vorbi despre ceea ce s-a intamplat la Auschwitz. Unul dintre acestia este Olly Ritterband, o daneza de origine romana, a carei carte, "Dorinta de a supravietui", se studiaza in scolile din Danemarca. Nazistii i-au ucis peste 70 de rude, iar femeia a scris cartea mai ales in memoria tatalui sau, care a murit si el intr-un lagar nazist. "Timp de 30 de ani, nu am putut vorbi despre Holocaust", declara, pentru presa daneza, Ritterband. "Cartea mea este o rugaciune pentru tatal meu. Nu am vrut sa o scriu, la inceput, iar in timp ce o scriam, plangeam fara sa ma pot opri", a mai marturisit femeia, acum in varsta de 80 de ani.
|