x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa comemoreaza victimele de la Auschwitz

Europa comemoreaza victimele de la Auschwitz

27 Ian 2005   •   00:00

Peste 40 de sefi de stat si de guvern, alaturi de fosti detinuti si de rude ale victimelor lagarului de exterminare nazist de la Auschwitz - Birkenau, au luat parte ieri la ceremoniile care au marcat 60 de ani de la eliberarea lagarului.


MARIA TOADER

SIMBOLIC. Liderii lumii au depus flori pe locurile strabatute, odata, de trenurile mortii
Ceremoniile care au marcat 60 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau au inceput printr-un mesaj video din partea eliberatorului sovietic al lagarului, Anatoli Sapiro. "Nu trebuie sa permitem ca astfel de evenimente sa se petreaca nicaieri in lume, niciodata", a spus Sapiro, acum in varsta de 92 de ani.

"Uzina mortii" de la Birkenau a gazduit ieri aproximativ 10.000 de persoane ale caror ganduri s-au indreptat spre cei peste un milion de oameni, barbati, femei si copii, care au fost ucisi. Vedeta manifestarilor din Polonia a fost proaspatul lider de la Kiev, Victor Iuscenko, in vreme ce marele absent a fost presedintele american, George W. Bush, reprezentat de vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney.

Aproximativ 3.500 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea manifestarilor din Polonia. In calitate de gazda, presedintele Alexander Kwasniewski si-a exprimat regretul ca lumea nu a tras invataminte din istorie si a atras atentia asupra evenimentelor de astazi, vorbind despre epurarile etnice din Balcani sau din unele state africane.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a facut un apel emotionant pentru a actiona impotriva urii, rasismului si antisemitismului in lume si pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Intre oaspetii de seama ai Poloniei a fost si presedintele rus, Vladimir Putin, care s-a referit la rolul pe care armata rusa l-a avut in eliberarea Europei de sub ocupatia nazista. In Marea Britanie, unde regina Elisabeta a II-a si primul ministru, Tony Blair, au participat la mai multe ceremonii solemne si au primit in vizita supravietuitori ai Holocaustului. Printul Henry, care a fost fotografiat cu putin timp in urma la o petrecere costumat in nazist, a lipsit de la toate aceste evenimente.

MARTURIE
Se pare ca mai sunt in viata peste un milion de oameni care pot vorbi despre ceea ce s-a intamplat la Auschwitz. Unul dintre acestia este Olly Ritterband, o daneza de origine romana, a carei carte, "Dorinta de a supravietui", se studiaza in scolile din Danemarca. Nazistii i-au ucis peste 70 de rude, iar femeia a scris cartea mai ales in memoria tatalui sau, care a murit si el intr-un lagar nazist. "Timp de 30 de ani, nu am putut vorbi despre Holocaust", declara, pentru presa daneza, Ritterband. "Cartea mea este o rugaciune pentru tatal meu. Nu am vrut sa o scriu, la inceput, iar in timp ce o scriam, plangeam fara sa ma pot opri", a mai marturisit femeia, acum in varsta de 80 de ani.

×
Subiecte în articol: externe