x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evacuare in masa

Evacuare in masa

de Camelia Muntean    |    23 Sep 2005   •   00:00

Monstruosul ciclon Rita, ajuns la gradul 5 (cel mai ridicat pe scara Saffir-Simpson), insotit de vant de o intensitate de 280 de kilometri pe ora, ameninta statul Texas, ai carui locuitori s-au vazut siliti, la numai doua saptamani dupa trecerea ciclonului Katrina, sa se refugieze in alte zone mai sigure.

Max Mayfield, directorul Centrului american al Uraganelor, a avertizat ca Rita ar putea provoca pagube chiar mai mari decat Katrina. Cele mai recente previziuni ale Centrului National al Uraganelor arata ca Rita va atinge regiunea de coasta sambata, urmand sa afecteze zone din statele Texas, Louisiana si Mexico.

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

La Houston, al patrulea oras american ca populatie si capitala administrativa a Texasului, autostrazile erau ieri foarte aglomerate, pentru ca oamenii se grabeau sa se refugieze din calea furtunii, dupa ce primarul Bill White le-a cerut celor care locuiesc in zone de risc sa paraseasca urgent regiunea si sa ii ajute pe cei care nu pot pleca fara ajutor. NASA i-a evacuat, miercuri, pe cei circa 15.000 de angajati ai centrului sau spatial din Houston, Texas.

Un purtator de cuvant al centralei nucleare South Texas Project din Bay City, Texas, a anuntat ca aceasta va fi inchisa inainte de trecerea uraganului. Centrala, care furnizeaza energie pentru un milion de consumatori, este construita intr-o zona inalta, la cativa kilometri de tarm, si proiectata sa reziste uraganelor de categoria a cincea.

UN MILION DE PERSOANE. Katrina, care s-a soldat cu mai mult de o mie de morti, fusese clasat tot in categoria cinci, caracterizata de rafale de vant cu viteza de peste 248 kilometri pe ora. Rita ameninta mai multe rafinarii importante din Golful Mexic, regiune care produce circa o treime din petrolul SUA.

"Katrina ne-a reamintit ca din momentul in care cunoastem precis locul in care ciclonul va lovi, este pur si simplu prea tarziu sa se inceapa evacuarea in masa", a subliniat guvernatorul statului Texas, Rick Perry, cerandu-le localnicilor sa paraseasca regiunea inca de miercuri. In Texas, circa 7.000 de sinistrati in urma uraganului Katrina, adapostiti in zona Houston, au fost din nou evacuati catre alte centre din Arkansas si Tennessee, in conditiile apropierii uraganului Rita.

DEZVALUIRI
Autoritatile americane au prezentat masurile speciale destinate familiilor care vor fi evacuate din calea uraganului Rita, avertizand populatia sa se pregateasca de eventualitatea separarii copiilor de parinti. "Fotografiati copiii si trimiteti pozele prin e-mail prietenilor si rudelor, pentru a le avea in caz de urgenta", a avertizat Ernie Allen, presedintele Centrului national pentru copii disparuti sau exploatati. El i-a mai sfatuit pe parinti sa redacteze "un mic act de identitate, simplu, pentru copii", pe care acestia sa-l aiba asupra lor, iar printre informatii sa figureze si o lista a eventualelor semne particulare. "Multi copii despartiti de familii nu ne pot spune cine sunt, unde au locuit si cum o cheama pe mama lor", a explicat Allen.

Copiii disparuti dupa uraganul Katrina erau in continuare cautati miercuri, iar Allen a subliniat ca mii de parinti nu au avut fotografii ale micutilor asupra lor atunci cand au fost evacuati, care s-ar fi dovedit in prezent foarte utile. Tocmai din acest motiv, autoritatile au decis sa faca aceasta recomandare, pentru a evita pe viitor repetarea unor astfel de situatii, tragice in unele cazuri.
×
Subiecte în articol: externe texas