x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evenimentele din Ucraina arată o slăbire a "lumii ruse", spune un expert rus

Evenimentele din Ucraina arată o slăbire a "lumii ruse", spune un expert rus

de Agerpres    |    29 Ian 2014   •   17:28
Evenimentele din Ucraina arată o slăbire a "lumii ruse", spune un expert rus

Evenimentele ce au loc în ultima vreme în Ucraina, inclusiv manifestaţiile din centrul Kievului, arată o slăbire a forţelor proruse în această ţară şi, pe de altă parte, o consolidare a "lumii antiruse", este de părere Konstantin Kosacev, directorul Agenţiei federale ruse pentru relaţiile cu CSI (Rossotrudnicestvo), instituţie subordonată Ministerului rus de Externe.

"Situaţia actuală din Ucraina confirmă faptul că asistăm la o consolidare a lumii antiruse, chiar dacă termenul poate fi unul eronat. Mulţimi organizate care reprezintă un punct de vedere bine definit se adună în Piaţa Independenţei. Am putea reproşa rivalilor noştri geopolitici de a fi provocat toate acestea, dar, în acelaşi timp, nu poate fi pus la îndoială faptul că în Piaţa Independenţei există un mare număr de oameni care cred sincer să această alegere geopolitică este singura corectă pentru Ucraina", a subliniat Kosacev în faţa Dumei (camera inferioară a parlamentului federal rus), potrivit relatării RIA Novosti.

În acelaşi context, Konstantin Kosacev a adăugat că cei care se pronunţă pentru apropierea de Rusia nu sunt mai puţini numeroşi decât manifestanţii proeuropeni, "poate chiar mai numeroşi", dar că aceştia "nu sunt la fel de consolidaţi şi consecvenţi în lupta lor pentru propriile interese, pentru susţinerea alegerii lor geopolitice".

Situaţia actuală din Ucraina, a continuat Kosacev, este o dovadă a stării în care se află "lumea rusă".

"Ţin să subliniez că nu este vorba de Rusia în Ucraina, ci de lumea rusă în Ucraina, lumea pentru care Ucraina este, de asemenea, patria istorică", a afirmat şeful Rossotrudnicestvo.

El a precizat că agenţia pe care o conduce va elabora în curând o serie de propuneri pe care le va prezenta autorităţilor ţării în vederea consolidării "lumii ruse".

×