x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Execuţie agonizantă pentru primul condamnat la moarte american din 2014

Execuţie agonizantă pentru primul condamnat la moarte american din 2014

17 Ian 2014   •   10:26
Execuţie agonizantă pentru primul condamnat la moarte american din 2014

Dennis McGuire, un condamnat la moarte în statul Ohio, a avut parte de un sfârşit agonizant, după ce autorităţile au experimentat un nou mix de medicamente letale, midazolam şi hydromorphone, un sedativ, respectiv un analgezic extrem de puternice.

Condamnat la moarte în 1994, pentru violarea şi uciderea unei tinere în vârstă de 22 de ani, însărcinată în luna a şaptea, McGuire a mulţumit rudelor victimei sale pentru o scrisoare pe care a primit-o de la aceştia înainte de a fi executat.

"Copiilor mei le spun că îmi pare rău. Vă iubesc. Mă duc în rai şi vă aştept acolo", ar fi spus McGuire, înainte de a i se face injecţia letală.

Conform Huffington Post, întreaga execuţie a durat 24 de minute, iar McGuire părea să respire cu dificultate timp de un sfert de oră. "Respira adânc. Scotea un sunet gutural. Era un fel de pufnit pe nas. În două rânduri a părut să se sufoce", au relatat jurnaliştii prezenţi la faţa locului.

Execuţia a provocat o adevărată controversă peste Ocean, fiind prima în care, la fel ca alte state, Ohio a fost nevoit să schimbe protocolul, după ce mai mulţi producători europeni de medicamente, între care Lundbeck, care produce pentobarbital, au interzis închisorilor americane să le utilizeze medicamentele în scopul execuţiilor.

Avocaţii lui McGuire au pledat până în ultima clipă pentru amânarea execuţiei, argumentând că acesta avea să se "sufoce până va muri în agonie şi teroare".

De asemenea, aceştia au cerut guvernatorului statului Ohio să instituie un moratoriu asupra viitoarelor execuţii, pentru că "după cele întâmplate joi, ar fi total nepotrivit ca protocul execuţiei să fie considerat altceva decât un experiment agonizant care a eşuat. Oamenii şi statul Ohio ar trebuie să fie îngroziţi de ceea ce s-a făcut aici în numele noastre. Ohio, la fel ca cetăţenii săi, trebuie să respecte legea. Statul a eşuat", apreciază el.

În prezent, în penitenciarele din Ohio se mai află 138 de bărbaţi şi femei care îşi aşteaptă pedeapsa capitală.

×