x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exodul medicilor, în pas cu criza

Exodul medicilor, în pas cu criza

de Irina Cristea    |    24 Mar 2011   •   19:18

"Migraţia" de la est la vest a medicilor şi a asistentelor din fostele ţări comuniste este un fe­no­men pe măsura nivelului crizei din fiecare stat în parte. Cu cât criza economică este mai dură, cu atât mai mare este "exodul", se arată într-un co­mentariu al agenţiei France Presse.

Astfel, "în România, ţară aflată în continuare în recesi­u­ne, tabloul general nu este deloc flatant, nu­mă­rul celor care vor să plece în străinătate dublându-se practic, cu 2.779 de medici într-un an, potrivit cifrelor oficiale", arată sursa citată.

În Ungaria, în 2010, 1.111 medici au solicitat un certificat de la autorităţile ungare pentru a lu­cra în străinătate. Numărul reprezintă o creş­tere de 25% în comparaţie cu 2009. Totuşi, sta­tis­tica nu este alarmantă în raport cu cei 30.000 de medici din ţară, dar este îngrijorătoare dacă este comparată cu cei 800 de studenţi care termină în fiecare an cursurile Facultăţii de Medi­ci­nă, scrie AFP.

Cei care se hotărăsc să plece, de preferinţă, în Marea Britanie, Suedia sau Germania sunt în special tinerii şi cei care au trăit deja în străinătate.
"Nemulţumirea este generală în rândul me­d­icilor, în special din cauza degradării con­diţiilor salariale", afirmă Csaba Andok, medic chirurg în vârstă de 50 de ani. "Medicii câştigă cel mai mult între 550 şi 740 de euro pe lună. Activitatea se realizează cu un personal foarte redus, ceea ce face ca presiunea cotidiană să fie aproape intolerabilă", spune el.
Î
n Bulgaria, asistentele medicale continuă să plece în masă, într-un ritm de aproximativ 1.200 pe an. În Cehia, aproximativ 3.800 de medici din cei 20.000 din sectorul public ceh şi-au dat demisia la sfârşitul lunii decembrie, pentru a-şi susţine revendicările salariale. Guvernul a cedat în final, acordând creşteri salariale eşalonate până în 2013.
Polonia a reuşit să reducă net exodul medicilor începând din 2005, reevaluându-le salariul şi investind în formare.

×