x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experți militari occidentali: Războiul din Ucraina se transformă într-o dezamăgire pentru Federația Rusă

Experți militari occidentali: Războiul din Ucraina se transformă într-o dezamăgire pentru Federația Rusă

24 Mar 2022   •   09:40
Experți militari occidentali: Războiul din Ucraina se transformă într-o dezamăgire pentru Federația Rusă
Sursa foto: Hepta

Războiul din Ucraina s-ar transforma într-o dezamăgire pentru Federația Rusă, sunt de părere experți militari occidentali.

Consilierii președintelui Vladimir Putin s-ar afla într-o situație dificilă întrucât conflictul din Ucraina s-a transfomrat într-un fiasco pentru armata rusă, spune expertul militar Andrei Soldatov pentru NY Times. 

Trupele ruse sunt întâmpinate cu o rezistență mai puternică decât se aștepta din partea forțelor ucrainene, ceea ce arată discordanțe la conducerea țării pentru că Vladimir Putin s-ar fi așteptat la o victorie rapidă. 

Însă a trecut o lună de război și rezistența Ucrainei a blocat în mare măsură progresele armatei ruse. Forțele ruse și-au intensificat de atunci asaltul asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv bombardarea clădirilor rezidențiale și a spitalelor, scrie businessinsider.com.

„Putem spune cu siguranță că nimic nu a  fost planificat. Au trecut zeci de ani de când armatele sovietice și ruse au înregistrat pierderi atât de mari într-o perioadă atât de scurtă”, spune și Pavel Luzin, specialist în probleme militare ruse pentru The Times. 

Experții occidentali sunt de părere că Vladimir Putin a început să concedieze oamenii din cercul de apropiați pe măsură ce invazia se prelungește. La începutul acestei luni, presa ucraineană a relatat că Roman Gavrilov, șeful gărzii naționale ruse, a fost concediat de Putin. Însă publicația Kommersant a relatat că Gavrilov a demisionat.

Cu o săptămână înainte, analistul Andrei Soldatov a spus că oficialii înlăturați de Putin includ un oficial de top din serviciile secrete însărcinat cu gestionarea recrutării de spioni și operațiunile de diversiune în Ucraina, precum și adjunctul său. Cei doi s-ar alfa în arest la domiciliu.

Chiar și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care își petrece vacanțele de vară cu Putin și este  considerat drept viitorul succesor al liderului rus, și-a văzut amenințată poziția. Însă The Times nu a putut verifica informațiile acestuia. 

Totodată, se pare că unele persoane din apropierea liderului de la Kremlin și-au exprimat opoziția față  de război, inclusiv un fost oficial al Serviciului Federal de Securitate care a spus că Rusia a „subestimat” Ucraina iar un grup de ofițeri militari ruși au spus că invadarea Ucrainei ar fi „inutilă și extrem de periculoasă” și amenință viitorul Rusiei.

Armata ucraineană a susținut la începutul acestei săptămâni că a ucis 15.000 de soldați ruși și câțiva generali de vârf din 24 februarie.

SUA estimează că circa 7.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, mai mult decât numărul de trupe americane pierdute în războaiele din Afganistan sau Irak.

Ucraina a fost înarmată de aliații americani și europeni, dar chiar și racheta antitanc fabricată în Ucraina distruge ofensiva rusă.

De la începutul războiului, forțele aerospațiale ruse au început să ocolească spațiul aerian ucrainean pentru a nu fi doborâte de armele antiaeriene.

Începând cu 19 martie 2022, cel puțin 13 generali și comandanți ruși de top au fost uciși în luptele din Ucraina. Comandanții ruși se îndreaptă spre prima linie în încercarea de a reda impulsul invaziei Ucrainei, potrivit oficialilor occidentali, a declarat Gordon Corera, corespondent de securitate BBC. Jeffrey Edmonds, un fost petrolier al armatei americane și analist militar CIA, a declarat că el atribuie rata mare a victimelor unei armate ruse faptului că sunt slab pregătite.

„Am văzut rapoarte despre unități care au fost distruse și lucruri de acest fel. De obicei, credem că dacă pierzi o treime din unitatea ta, atunci ești ineficient la luptă, deoarece de obicei, din punct de vedere psihologic, dacă unul din trei soldați moare sau este scos din luptă, unitatea ta nu funcționează bine", spune Edmonds.

În lunile dinaintea invaziei Ucrainei, estimările occidentale arătau că Vladimir Putin a comasat la granița Ucrainei circa 150.000 de soldați. 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia experti