x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experţii avertizează: Accidentul nuclear de la Fukushima poate provoca mutaţii genetice

Experţii avertizează: Accidentul nuclear de la Fukushima poate provoca mutaţii genetice

06 Apr 2011   •   16:41
Experţii avertizează: Accidentul nuclear de la Fukushima poate provoca mutaţii genetice
Sursa foto: /Reuters
159990-.jpgNivelul de radiaţii din apa de mare în apropierea centralei Fukushima provoacă serioase îngrijorări în rândul ecologiştilor. Particulele radioactive ar putea dăuna grav ecosistemului Oceanului Pacific şi pot cauza o varietate de mutaţii la generaţiile viitoare de animale.

"Există posibilitatea unui deznodământ letal în cazul unor organisme vii, dar aceasta provoacă o îngrijorare mai mică decât eventualele consecinţe pentru descendenţii acestora", apreciază Joseph Rachlin, directorul Laboratorului de cercetări marine de pe lângă Lehman College din New York.

Omul de ştiinţă a avertizat asupra faptului că radiaţiile pot modifica codul genetic al animalelor şi pot afecta reproducerea lor, relatează portalul UBR, citat de agerpres.ro. "Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci ne vom confrunta cu o reducere a capacităţii de reproducere a peştilor în zonă", afirmă el, adăugând că incidentul "radioactiv" de la Fukushima a coincis cu sezonul în care peştii îşi depun icrele.

Compania TEPCO, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, grav avariată în urma cutremurului de 9 grade, urmat de un tsunami, din 11 martie, a anunţat în această dimineaţă că a reuşit să astupe o fisură de 20 de cm în zidul unei fose tehnice din apropierea ţărmului. (V.M.)

×