x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expo Shanghai 2010 – Celebrul Bund îşi regăseşte strălucirea

Expo Shanghai 2010 – Celebrul Bund îşi regăseşte strălucirea

de Mihaela Matachita    |    28 Mar 2010   •   00:00

Bund, marele, elegantul bulevard din Shanghai, s-a redeschis duminică, după trei ani de renovări, într-un oraş aflat în febra pregătirilor pentru Expoziţia Universală care va începe la 1 mai.

Shanghai, "perla Chinei", are acum încă un motiv de mândrie: bulevardul care "însoţeşte" Râul Huangpu pe distanţa de doi kilometri şi este flancat de faţade somptuoase în stil neoclasic sau Art deco a fost lărgit cu 40%. Potrivit AFP, Zhou Wei, responsabil al districtului Huangpu, a declarat presei că renovarea "vizează să renască ambianţa vechiului Bund, care aparţinea pietonilor şi turiştilor înainte de a lăsa locul unei intens trafic auto".

Căile de circulaţie au fost reduse de la 11 la şase, graţie unui tunel de 3,3 kilometri lungime săpat pe sub Bund pentru a dezaglomera zona.

În oraşul unde se simte la tot pasul "parfumul banilor", responsabilii au refuzat să spună care a fost costul renovării, dar cheltuielile se înscriu în seria proiectelor de infrastructură pentru Expoziţia Universală evaluate la 400 de miliarde de yuani (58 de miliarde de dolari), după cum a relatat AFP citând mass-media locale. Drept comparaţie, pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, suma a fost de 290 de miliarde de yuani.

Expo Shanghai 2010 se va deschide la 1 mai şi va dura şase luni, organizatorii aşteptându-se la 100 de milioane de vizitatori, din care 95% chinezi. AFP preciza că "redeschiderea Bundului va fi urmată de cea a Hotelului Păcii, emblema Shanghaiului anilor 30".

Bundul este o ţintă preferată a turiştilor chinezi şi străini, mulţi venind aici pentru a admira, de la înălţimea turnului "Perla Orientului", panorama uriaşei şi modernei metropole. În secolul al XIX-lea, pe vremea concesiunilor străine, Bundul era centrul comercial şi financiar al oraşului. La începutul secolului al XX-lea, a fost supranumit "Wall Street-ul Asiei", pe acest bulevard apărând giganţii bancari şi de asigurări occidentali.

A urmat, apoi, o perioadă în care regimul comunist l-a ignorat. Dar întregul cartier a renăscut de la începutul anilor '90, când reformele lui Deng Xiaoping au dus la "miracolul chinezesc".

×
Subiecte în articol: externe