x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema-dreaptă “e pe val” în Franţa. Victorie la un scrutin-test

Extrema-dreaptă “e pe val” în Franţa. Victorie la un scrutin-test

de Marina Constantinoiu    |    14 Oct 2013   •   18:38

Frontul Naţional (FN) a înregistrat duminică o victorie asupra opoziţiei de centru-dreapta în alegerile cantonale parţiale din Brignole, în cadrul unui scrutin urmărit îndeaproape şi despre care se crede că va anticipa avansul masiv al partidului de extremă-dreapta la alegerile europene şi municipale de anul viitor, comentează Financial Times (FT).

Este o victorie într-un scrutin local fără miză la nivel naţional, dar care ilustrează bunăvoinţa de care beneficiază această mişcare de extremă-dreapta în rândul unei populaţii exasperate de insecuritate şi de criză, comentează, la rândul său, France Presse.

În al doilea tur decisiv al scrutinului pentru un loc în consiliul departamental reprezentând Brignoles, un oraş din sudul Franţei, candidatul Frontului Naţional l-a învins cu un avans confortabil pe contracandidatul său din partea UMP (partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy), cu 54% din voturi la 46%.

Lovitura de knock-out a survenit în pofida apelurilor Partidului Socialist către susţinătorii săi şi alţi alegători de stânga de a se ralia în favoarea candidatului UMP în încercarea de a bloca Frontul Naţional. Candidatul stângii, actualul primar comunist al localităţii, a fost învins încă din primul tur al alegerilor, desfăşurate cu un weekend în urmă.

Frontul Naţional, care exploatează un val de nemulţumire, alimentat de recesiune, la adresa principalelor două partide din Franţa, îşi pregăteşte cea mai mare campanie organizată vreodată, pentru a înregistra succese atât la alegerile locale cât şi la alegerile europene din luna mai.

Săptămâna trecută, un sondaj de opinie a plasat prima dată Frontul Naţional pe primul loc în cursa pentru scrutinul european, cu o susţinere de 24%, cu două puncte în faţa UMP şi cu cinci în faţa Partidului Socialist.

De o săptămână, toate sediile centrale ale partidelor urmăresc atent acest scrutin-test, care spune multe despre starea de spirit a francezilor, într-o ţară în care administraţia socialisto-ecologistă a lui Francois Hollande este tot mai nepopulară şi în care opoziţia de dreapta tradiţională continuă, în absenţa unui proiect politic alternativ, să se sfâşie în conflicte personale.

"Toată Franţa devine mai dură", rezuma recent Reynié, pentru cotidianul Le Monde Dominique, autorul unei cărţi ce urmează să apară în curând despre "Noile populisme".

FN, al cărui discurs exploatează de prea mult timp insecuritatea şi criza economică, se bucură de câteva luni de un ecou neobişnuit la abordarea sa, rezultatul, se pare, al strategiei şefei formaţiunii, Marine Le Pen, de diabolizare şi implantare locală, scrie France Presse.

Le Pen revendică tot mai mult pentru formaţiunea pe care o conduce titlul de "primul partid din Franţa", chiar dacă acesta are doar doi deputaţi în Adunarea Naţională. În sprijinul avansului înregistrat, FN se poate lăuda cu intenţiile de vot în alegerile europene din 2014.

De altfel, ministrul de Interne, Manuel Valls, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu acordat săptămâna trecută, că este posibil ca Frontul Naţional să se impună drept principalul partid la alegerile europene.

Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, o figură carismatică, încearcă să profite de scăderea record a popularităţii actualului preşedinte Francois Hollande - în condiţiile în care un sondaj, efectuat duminică, arăta că indicele de popularitate al acestuia a ajuns la 26% - şi de anxietatea puternică, la nivel naţional, generată de rata ridicată a şomajului şi de o economie care luptă să iasă din recesiune.

Jean-Francois Cope, preşedintele actual al UMP, a dat vina pentru victoria Fontului Naţional în Brignoles pe conducerea “dezastruosă” a stângii.

Pe de altă parte, Frontul Naţional a profitat, de asemenea, de conflictul existent în cadrul UMP asupra conducerii partidului. Deşi fostul preşedinte Sarkozy a semnalat că are în vedere o întoarcere după înfrângerea în faţa lui Francois Hollande de anul trecut, o serie de alte figuri importante ale partidului, în special fostul premier Francois Filon, se luptă, de asemenea, pentru supremaţie.
Victoria Frontului Naţional poate fi pusă, de asemenea, pe seama unei prăbuşiri a “frontului republican” - o iniţiativă rezultată în urma dorinţei comune a UMP şi a Partidului Socialist de a se sprijini reciproc în confruntarea directă cu extrema-dreapta. În prezent, însă, UMP pare să fi abandonat ideea, iar alegătorii de stânga par din ce în ce mai reticenţi să o urmeze, în pofida apelurilor liderilor socialişti, adaugă FT.


×
Subiecte în articol: franta extrema dreapta