x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Facebook, dată în judecată, deoarece ar fi contribuit la răspândirea urii și a violenței în timpul războiului din Etiopia

Facebook, dată în judecată, deoarece ar fi contribuit la răspândirea urii și a violenței în timpul războiului din Etiopia

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   12:00
Facebook, dată în judecată, deoarece ar fi contribuit la răspândirea urii și a violenței în timpul războiului din Etiopia

Compania Meta, care deține Facebook, a fost dată în judecată în Etiopia, deoarece ar fi contribuit la răspândirea urii și a violenței în timpul războiului civil din țara africană. Cei care au inițiat demersul cer despăgubiri de două miliarde de dolari, potrivit BBC.

Algoritmul Facebook a contribuit la răspândirea virală a urii și a violenței în timpul războiului civil din Etiopia, susțin acuzatorii, într-un caz juridic. Abrham Meareg, fiul unui academician etiopian împușcat mortal după ce a fost victima unei campanii pe Facebook, se numără printre cei care au intentat procesul împotriva Meta. Aceștia doresc crearea unui fond de 2 miliarde de dolari pentru victimele urii pe Facebook și modificarea algoritmului platformei.

Reprezentanții Meta au declarat că s-a investit foarte mult în moderare și în tehnologie pentru a elimina ura. Discursul instigator la ură și incitarea la violență sunt împotriva regulilor platformei, mai spun aceștia. Cazul, intentat la Înalta Curte din Kenya, este susținut de grupul Foxglove.

Anul trecut, tatăl lui Meareg a devenit una dintre victimele violențelor din țară. La 3 noiembrie 2021, profesorul Meareg Amare Abrha a fost urmărit după ce a plecat de la universitate. Câțiva bărbați înarmați, aflați pe motociclete, l-au împușcat de la mică distanță în timp ce încerca să intre în casă.

Înainte de atac, profesorul a fost calomniat pe Facebook, iar mesajele au dezvăluit și date de identificare, spune fiul său. În ciuda plângerilor repetate folosind instrumentul de raportare al Facebook, platforma „a lăsat aceste postări până când a fost mult prea târziu". Una dintre postări a fost eliminată după uciderea tatălui său, iar alta a rămas online până pe 8 decembrie 2022.

„Dacă Facebook ar fi oprit pur și simplu răspândirea urii și ar fi moderat postările în mod corespunzător, tatăl meu ar fi fost încă în viață", a declarat Meareg.

Într-o declarație sub jurământ depusă în instanță, Meareg susține că algoritmul Facebook promovează conținutul „instigator la ură și incitare", deoarece este posibil să atragă mai multă interacțiune din partea utilizatorilor. De asemenea, acesta susține că moderarea conținutului Facebook în Africa este „extrem de inadecvată", cu prea puțini moderatori care să se ocupe de postările în limbile amharică, oromo și tigrinya.

Compania Mera susține că a luat măsuri.

„Angajăm personal cu cunoștințe și expertiză locală și continuăm să ne dezvoltăm capacitățile pentru a prinde conținutul care încalcă legea în cele mai vorbite limbi din țară, inclusiv amharică, oromo, somaleză și tigrinya", a răspuns Meta pentru BBC News.

Meta mai anunță că Etiopia reprezintă o prioritate ridicată .

 

×
Subiecte în articol: facebook judecata