Articolul publicat zilele trecute de revista germană Focus, potrivit căruia multiplul campion mondial de Fomula 1 Michael Schumacher , grav accidentat la schi în Franţa, nu ar mai fi în faza de trezire din coma artificială, pentru că nu a dat semne încurajatoare, continuă să facă valuri. Şi asta, în ciuda faptului că purtătoarea de cuvânt a familiei Schumacher, Sabine Kehm, a dezminţit faptul că medicii de la CHU Grenoble, unde Schumacher este internat, ar fi decis oprirea procesului de trezire treptată din comă.
Gary Harstein, fostul medic-şef al Formulei 1, critică strategia de comunicare gândită de familia lui Michael Schumacher. În opinia specialistului, fanii lui Schumacher, pe care aceştia îl alintă “Schumi”, au dreptul să ştie ce se întâmplă cu idolul lor, scrie Le Soir.
Chiar dacă Gary Harstein insistă asupra faptului că nu are nicio cunoştinţă privind dosarul medical al lui Michael Schumacher, medicul specializat în urgenţe, care lucrează acum la CHU din Liege, se declară “perplex” în privinţa tăcerii impuse la spitalul din Grenoble, unde se află starul german după accidentul la schi suferit la 29 decembrie în staţiunea Meribel.
O strategie inutilă
Gary Harstein nu înţelege cu ce ar putea ajuta familia lui Schumacher sau pe fostul pilot însuşi această politică a tăcerii. Potrivit acestuia, lipsa totală de informaţie este total nedreaptă pentru toţi oamenii care l-au făcut celebru pe Schumacher, pentru toţi cei care au vibrat la victoriile sale şi cei care s-au întristat la înfrângerile sale. “Aceştia merită să li se spună ceva, merită să ştie”, scrie Gary Harstein pe blogul său.
“De ce nu se ţine cont de suferinţa lor? Care este utilitatea lăsării atâtor oameni în ignoranţă?”, se întreabă medicul.
Trei scenarii
Pentru Gary Harstein, în cazul lui Schumacher rămân trei scenarii posibile.
1. Michael nu respiră de unul singur, şi, aşa cum se poate bănui, nu prezintă niciun semn de interacţiune cu mediul (Harstein precizează că el nu ţine cont de mişcările buzelor lui Schumacher, la care a făcut referire Felipe Massa, care l-a vizitat pe acesta la spital) şi există dovada existenţei unor probleme grave şi ireversibile la creier. Medicii discută de obicei cu familia despre abandonarea tratamentului, pentru că, în aceste circumstanţe, nu există practic nicio şansă de recuperare. Este posibil ca discuţia să fi avut deja loc, apreciază Gary Harstein.
2. Michael respiră singur, dar nu prezintă semne de interacţiune cu mediul. Atunci trebuie multă răbdare. Ştiindu-se că la o lună după ce s-a redus doza de sedativ persistenţa acestei stări înseamnă că pacientul are 50% şanse de a se trezi, şi că nu se ştie exact în ce stadiu era pacientul. După 6 săptămâni, şansele se reduc la 20% (deci trei săptămâni, începând cu această zi, în cazul lui Schumacher), majoritatea pacienţilor având tulburări funcţionale grave. După un an, pacientul aflat în comă nu are nicio şansă să se trezească.
3. Michael respiră singur şi prezintă semne importante de interacţiune cu mediul (ceea ce Gary Harstein speră cu adevărat, dar are mari dubii că asta se întâmplă în realitate). În acest caz, un anumit număr de persoane ar trebui să se simtă ruşinate că nu au dat vestea cea bună fanilor lui Schumacher. Dacă există un progres şi veşti bune de dat, atunci actuala strategie de comunicare va fi considerată drept cel mai prost gândită, neprofesională şi chiar jignitoare pentru analele istoriei Formulei 1, concluzionează Gary Harstein.
Bernie Ecclestone se teme de ce-i mai rău
Unul dintre prietenii vechi ai lui Schumacher, Bernie Ecclestone, se declară, la rândul său, foarte preocupat de soarta campionului german. Patronul Formulei 1 a declarat pentru cotidianul german Bild că se teme de veşti proaste.
“Nu putem face decât un singur lucru, să sperăm că el va redeveni Schumi de dinainte”, a declarat Ecclestone, care este prieten de mulţi ani cu Schumacher.
“Mă gândesc deseori la el. Sper să primim veşti bune. Aşteptându-le, nu putem decât să stăm şi să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Ecclestone.
Citește pe Antena3.ro