x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile muncesc mai mult decât bărbații

Femeile muncesc mai mult decât bărbații

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2023   •   09:40
Femeile muncesc mai mult decât bărbații
Sursa foto: Hepta

Chiar și atunci când soțiile câștigă aproximativ la fel ca soții lor sau chiar mai mult, un nou studiu al Pew Research Center constată că acestea petrec mai mult timp cu treburile casnice și cu îngrijirea copiilor, în timp ce soții lor petrec mai mult timp cu munca plătită și cu timpul liber.

„Chiar dacă contribuțiile financiare au devenit mai egale în căsnicii, modul în care cuplurile își împart timpul între munca plătită și viața de familie rămâne dezechilibrat”, a precizat studiul Pew, citat de CNN.

Pew a constatat că în 29% dintre căsătoriile heterosexuale din prezent, femeile și bărbații câștigă aproximativ la fel (aproximativ 60.000 de dolari fiecare). „Soții din căsniciile egalitare cheltuiesc cu aproximativ 3,5 ore mai mult pe săptămână pentru activități de agrement decât soțiile. Soțiile din aceste căsnicii petrec aproximativ 2 ore pe săptămână mai mult decât soții pentru a se ocupa de îngrijire și cu aproximativ 2,5 ore mai mult decât soții pentru treburile casnice”, se arată în studiu.

În 55% dintre căsătoriile între persoane de sex opus, bărbații sunt principalii sau singurii întreținători de familie, câștigând în medie 96.000 de dolari, față de 30.000 de dolari pentru soțiile lor.

Între timp, în 16% dintre căsătorii, soțiile își depășesc soții ca principal (10%) sau unic întreținător de familie (6%). În aceste căsnicii, femeile câștigă în medie 88.000 de dolari față de 35.000 de dolari pentru soții lor.

Dintre toate aceste categorii, singura în care se raportează că bărbații petrec mai mult timp îngrijind decât soțiile lor este atunci când femeia este singurul întreținător de familie. Iar timpul petrecut pe săptămână pentru treburile casnice în aceste căsnicii este împărțit în mod egal între soți și soții.

În toate cazurile, este o mare schimbare față de acum 50 de ani - când, de exemplu, soții erau principalul susținător al familiei în 85% dintre căsnicii.

Pew a constatat că femeile de culoare au „o probabilitate semnificativ mai mare” decât alte femei de a câștiga mai mult decât soții lor. De exemplu, 26% dintre femeile de culoare aduc acasă mai mult decât soții lor, în timp ce doar 17% dintre femeile albe și 13% dintre femeile hispanice fac acest lucru.

Dar femeile de culoare cu o diplomă universitară sau mai mare și cu puțini copii acasă sunt, de asemenea, printre cele mai susceptibile de a câștiga aproximativ la fel ca soții lor.

Aceste cifre sunt raportate pe fundalul atitudinilor societății cu privire la cine ar trebui să câștige mai mult și la modul în care ar trebui împărțită îngrijirea între soți.

Aproape jumătate dintre americanii (48%) din sondajul Pew au declarat că soții preferă să câștige mai mult decât soțiile lor, în timp ce 13% au declarat că bărbații ar prefera ca soțiile lor să câștige aproximativ la fel ca ei.

Ce își doresc femeile? 22% dintre americani au spus că majoritatea femeilor doresc un soț care să câștige mai mult, în timp ce 26% au spus că majoritatea ar dori un bărbat care să câștige aproximativ la fel.

Între timp, când vine vorba de a avea o familie, 77% au declarat că copiilor le este mai bine atunci când ambii părinți se concentrează în mod egal pe locul de muncă și pe îngrijirea copiilor. Doar 19% au spus că copiilor le este mai bine atunci când mama lor se concentrează mai mult pe viața de familie și tatăl lor se concentrează mai mult pe slujba sa.

Studiul Pew se bazează pe trei surse de date: date privind câștigurile din US Census' Current Population Survey; date din American Time Use Survey și un sondaj reprezentativ la nivel național privind atitudinile publice în rândul a 5.152 de adulți americani, realizat în ianuarie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: femei barbati munca salarii