x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație dificilă în Finlanda. Populația se opune amplasării unei baze NATO

Situație dificilă în Finlanda. Populația se opune amplasării unei baze NATO

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2023   •   13:55
Situație dificilă în Finlanda. Populația se opune amplasării unei baze NATO
Sursa foto: Hepta

Populația Finlandei se opune amplasării unei baze NATO, potrivit unui sondaj realizat în această țară.

Prin urmare, 48% dintre participanții la cercetare se opun construirii unei baze militare a Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul țării, 39% sunt de acord iar 13% sunt indeciși, arată studiul realizat de compania Taloustutkimus, la comanda  MTV, MTV Uutiset și prezentat la televiziunea națională YLE şi canalul local MTV.

Totodată, 49% dintre respondenți sunt de acord cu participarea țării la exerciții militare internaționale ale NATO, iar 42% consideră că Finlanda trebuie să fie preocupată doar de propria securitate. 

Finlanda și Suedia, state neutre, și-au depus candidatura la NATO, în mai 2021, după invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta este posibilă doar cu votul unanim al tuturor statelor membre ale Alianței, însă deocamdată Turcia și Ungaria se opun. 

Șeful diplomației de la Helsinki, Pekka Haavisto, a afirmat anterior că Finlanda nu va fi de acord cu amplasarea de armament nuclear pe teritoriul țării după aderarea la NATO dar nu a formulat nicio condiție atunci când a depus cererea de aderare. 

Sondajul a fost realizat în intervalul 27 decembrie 2022 - 4 ianuarie 2023, prin telefon, pe 1.009 de persoane între 18-79 de ani, eșantion reprezentativ la nivel național. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 


 

×
Subiecte în articol: finlanda nato