x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Flotila discordiei

Flotila discordiei

de Mihaela Matachita    |    01 Iun 2010   •   00:00

Operaţiune de comando: trupe israeliene au atacat ieri în zori nave ale flotilei internaţionale care transporta sute de militanţi propalestinieni şi ajutoare pentru Fâşia Gaza, armata Statului evreu confirmând "moartea a mai mult de zece pasageri".



Autorităţile israeliene avertizaseră, în repetate rânduri, echipajele vaselor să nu se apropie de zona militară închisă patrulată de forţele navale. Însă pasagerii au opus rezistenţă, au folosit cuţite şi bâte, un militant a smuls arma unui militar israelian şi a început să tragă.

Ministrul adjunct de Externe al Israelului, Danny Ayalon, a afirmat:
"La bordul navelor am găsit arme pregătite în avans (...) Am cerut în mod repetat organizatorilor şi asociaţilor acestora, prin căi diplomatice, să pună capăt acestei provocări (...). Ajutorul umanitar nu a avut un scop umanitar. Dacă ar fi fost aşa organizatorii ar fi acceptat oferta noastră de distribuire a proviziilor (...) Blocada e legală şi justificată de teroarea grupării Hamas în Gaza." Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Ismail Haniyeh, a condamnat raidul: "Este o infracţiune gravă în afara apelor teritoriale ale Israelului".

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut organizarea de revolte în faţa ambasadelor Israelului. Turcia l-a convocat pe ambasadorul israelian, în flotilă fiind implicat un ONG turc, câteva sute de persoane au protestat la Istanbul şi Ankara. UE a cerut o anchetă. Atena a "activat o celulă de criză" pentru grecii de la bordul unora din navele atacate.

×
Subiecte în articol: externe