x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI propune Ungariei măsuri draconice de austeritate, în schimbul împrumutului

FMI propune Ungariei măsuri draconice de austeritate, în schimbul împrumutului

de Istvan Deak    |    06 Sep 2012   •   16:30

Reducerea pensiilor, coroborata cu majorarea varstei de pensionare, apoi majorarea impozitului pe venit sunt printre conditiile pe care Fondul Monetar International (FMI) le-ar solicita din partea Budapestei, ca o conditie pentru acordarea asistentei financiare, relateaza presa ungara.

Cotidianul Magyar Nemzet sustine, fara a cita sursa informatiilor sale insa, ca solicitarile au fost deja comunicate parlamentarilor din Fidesz, partidul puterii. Grupul parlamentar Fidesz este intr-o reuniune de trei zile care se va incheia vineri la Sarvar, vestul Ungariei. Daca acordul va fi incheiat, masurile ar urma sa fie aplicate de anul viitor.

Conform publicatiei ungare, FMI ar cere Guvernului reducerea pensiilor si marirea limitei de varsta de pensionare, diminuarea alocatiilor familiale, majorarea impozitului pe venit, reducerea facilitatilor de transport, a birocratiei si a cheltuielilor autoritatilor locale, introducerea unui impozit pe imobile in functie de valoare, eliminarea taxei speciale in cazul bancilor si alocarea de fonduri sectorului bancar. Guvernul ungar a anuntat inca din luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza incheierea unui acord de asistenta financiara cu organismele internationale, dar negocierile au inceput abia in luna iulie a acestui an din cauza ingrijorarilor formulate de FMI si Comisia Europeana in legatura cu independenta Bancii Nationale ungare.

Solicitarile FMI contravin cu politicile economice urmate pana acum de premierul Viktor Orban, care a reusit sa stabilizeze bugetul gratie unor masuri neconventionale, precum cea mai mare taxa pe banci din Europa. Potrivit Magyar Nemzet, FMI ar dori ca aceasta taxa sa fie eliminata, la fel ca si preconizata taxa pe tranzactiile financiare, taxa care ar urma sa se aplice si operatiunilor derulate de Banca Nationala a Ungariei.

Dupa sapte luni de amanari, autoritatile de la Budapesta, FMI si UE au demarat in luna iulie a acestui an discutiile pentru un imprumut, urmand ca acestea sa fie reluate dupa vacanta de vara. Doua surse din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters, preluata de Agerpres, ca, dupa vizita initiala la Budapesta, creditorii internationali au lasat in urma o lista de conditii dure la care guvernul Ungariei trebuie sa raspunda inainte ca discutiile sa se reia in toamna.

Miercuri, premierul ungar Viktor Orban a declarat ca in pofida conditiilor dure se asteapta ca un acord cu Fondul Monetar International si UE sa fie incheiat in toamna. De asemenea, seful echipei de negociere a Ungariei in discutiile cu Fondul Monetar International, Mihaly Varga, a afirmat ca Ungaria nu poate scapa de un acord cu FMI/UE, insa programul creditorilor pentru Ungaria nu ar trebui sa fie de temut, ci utilizat intr-un mod inspirat.

Guvernul de la Budapesta va avea dificultati in a ajunge la un acord cu Fondul Monetar International, iar daca se va ajunge totusi la un acord este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample in acest an, a declarat insa directorul subsidiarei din Ungaria a grupului bancar austriac Erste Bank pentru portalul de stiri index.hu.

Anul trecut, Erste a injectat 600 milioane de euro in divizia sa din Ungaria pentru a acoperi pierderile de 152 miliarde forinti (672 milioane de dolari) provocate de decizia Guvernului de la Budapesta de a permite populatiei sa-si ramburseze creditele ipotecare in valuta la un curs preferential, dar si de taxa pe banci adoptata de Guvernul Orban. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×