x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondul Monetar Internaţional, acuzat că a contribuit la răspândirea rapidă a Ebola în ţările africane

Fondul Monetar Internaţional, acuzat că a contribuit la răspândirea rapidă a Ebola în ţările africane

25 Dec 2014   •   20:35
Fondul Monetar Internaţional, acuzat că a contribuit la răspândirea rapidă a Ebola în ţările africane

Tăierile de cheltuieli impuse de Fondul Monetar Internațional ar fi putut contribui la răspândirea rapidă a virusului Ebola în trei state din vestul Africii, susțin cercetătorii britanici, potrivit BBC. Această măsură ar fi dus la "subfinanțări, personal insuficient și sisteme de sănătate slab pregătite" în Sierra Leone, Liberia și Guinea, țări unde ar fi murit peste 7.300 de persoane din cauza virusului Ebola.

Reprezentanții Fondului au negat acuzațiile.

"Un motiv important al răspândirii atât de rapide a virusului Ebola a fost sistemul de sănătate precar din aceste regiuni", a declarat sociologul Alexander Kentikelenis, de la Universitatea Cambridge.

Potrivit cercetătorilor, cerințele FMI de reducere a cheltuielilor au fost extreme de stricte, iar țările respective nu au mai putut angaja personal pe care să-l plătească în mod adecvat. Oficiali din Guinea, Liberia și Sierra Leone au primit directivele FMI în 2013, chiar înainte ca epidemia Ebola să izbucnească.

De cealaltă parte, FMI susține că aceast raționament este complet neadevărat. Mai mult, reprezentanții Fondului spun că aceste cheltuili pentru sistemele de sănătate din Guinea, Liberia și Sierra Leone au crescut în perioada 2010 - 2013.

×
Subiecte în articol: ebola