x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Formarea viitorului guvern britanic depinde de Regină

Formarea viitorului guvern britanic depinde de Regină

07 Mai 2010   •   00:00

Stă numai în puterea reginei Elisabeta a II-a să decidă cine va forma viitorul guvern britanic. Cu toate acestea, monarhul nu îşi poate permite să facă o alegere bazată pe simpatii sau preferinţe personale în alegerea viitorului ocupant al reşedinţei din Downing Street nr. 10, comentează BBC.

O convenţie veche stabileşte că, după alegeri, Regina îl invită la Palatul Buckingham pe liderul politic care pare cel mai în măsură să întrunească un capital de încredere semnificativ din partea Camerei Comunelor (camera inferioară a Parlamentului) pentru a deveni premier şi a forma un Executiv. Dacă rezultatele alegerilor nu sunt concludente, depinde de partide să stabilească cine este persoana care întruneşte încredere a cât mai mulţi politicieni şi să comunice apoi la Buckingham numele respectivului lider. Abia atunci, Regina îl va primi pe premierul care şi-a încheiat mandatul pentru a-i accepta demisia şi îl va invita, ulterior, pe potenţialul înlocuitor.

Regina se păstrează însă la distanţă de toate discuţiile şi negocierile politice legate de desemnarea persoanei cea mai influentă şi mai de încredere pentru membrii Camerei Comunelor. Nu ţine de rolul său să îl aleagă pe viitorul prim-ministru, mai scrie BBC.

O problemă poate apărea atunci când clasa politică nu reuşeşte să se pună de acord cu privire la numele viitorului premier. Principalul consilier al Reginei pe probleme constituţionale ale Marii Britanii, premierul, nu o poate ajuta de această dată, fiind parte interesată în toată ecuaţia politică. În aceste condiţii, Regina poate cere sfatul altor personalităţi de marcă, unele dintre acestea putând fi secretarul principal al Cabinetului de Miniştri, Sir Gus O'Donnell, şi principalul secretar personal al premeirului, Jeremy Heywood, a căror comunicare cu Regina ar fi intermediată de secretarul personal al Majestăţii Sale, Christopher Geidt. Câţiva specialişti de renume în dreptul constituţional vor putea fi, de asemenea, consultaţi.

Cert este, potrivit BBC, că regina Elisabeta nu va face nici un demers ca să grăbească procesul în urma căruia partidele stabilesc care este liderul căruia sunt dispuse să îi dea ascultare. Iar Regina va urmări derularea evenimentelor, informată în permanenţă de către secretarul Cabinetului de Miniştri, funcţionar public care, prin Constituţie, are dreptul de a juca un rol în procesul decizional al partidelor implicatea în luarea unei decizii.


LIBERALII AR MERGE PE MÂNA CONSERVATORILOR
Liberal-democraţii britanici, clasaţi pe locul al treilea la alegerile legislative de joi, consideră că Partidul Conservator trebuie să aibă prioritate la formarea viitorului Executiv. "Am spus că orice partid care acumulează cele mai multe voturi şi mandate, deşi nu obţine majoritatea absolută, are prioritate pentru a încerca să guverneze, fie singur, fie aliindu-se cu alte partide, şi îmi păstrez această poziţie", a afirmat liderul liberalilor, Nick Clegg. "Cred că, în prezent, Partidul Conservator trebuie să dovedească faptul că este capabil să încerce să guverneze în interesul general", a adăugat Clegg, a cărui poziţie reduce până aproape de zero şansele laburiştilor de a rămâne la putere prin formarea unei coaliţii guvernamentale.

×
Subiecte în articol: externe