x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: BUDAPESTA, CAPITALA ROMANIEI!?!

FORUM: BUDAPESTA, CAPITALA ROMANIEI!?!

05 Oct 2004   •   00:00

Numele ei este Paula Anastasiade si acum cateva luni a trimis cateva ganduri referitoare la disputa argumentelor pro si contra plecarii din Romania. Acum se afla, cum spune ea, "peste garla", in Canada, pentru a obtine o diploma in Studii Internationale, si respectiv in Sociologie.

"Ajunsa aici nu ma pot abtine de la a observa ce e in jurul meu, cum e si normal de fapt, mai ales cand vine vorba de oameni. Am avut ocazia sa intalnesc un roman plecat de foarte multa vreme la San Francisco, o persoana care face cinste cu adevarat Romaniei, prin toate realizarile dumnealui, inclusiv studii la prestigioasa Berkeley si programe software pentru NASA. Nu stii niciodata cum e pana nu vezi cu ochii tai. Studentii romani, plecati din tara pentru studii, nu par sa fi facut publice impresiile despre oamenii intalniti in tarile «de adoptie» odata ajunsi in acele tari. Poate tocmai de aceea mi-am permis sa va retin atentia cu acest mail."

"Apropo de incultura... m-am gandit sa intru in redactia ziarului scolii ca french editor. Azi am avut o sedinta de brainstorming in care trebuia sa propunem tipuri de articole si subiecte. Chief editor este o studenta din anul 3, cam increzuta ea si, dupa cum am observat, si cam… necitita. Ii spun la un moment dat, cand venise vorba de sectiunea de evenimente culturale, ca luna viitoare la Art Gallery of Ontario vine o expozitie Modigliani. Ea ma intreaba inca o data cum il cheama, ii zic, dupa care zice cu mult entuziasm: «Great! Than you can also take an interview!». La care eu ma blochez. Intreb: «Interview with whom?», ea nu intelege, ii mai zic o data intrebarea si ea: «Well, with the artist or whatever he is!». O frantuzoaica de langa mine era amuzata si i-a zis ca nu mai traieste. Eu abia ma abtineam de la ras si in acelasi timp eram intrigata de lacuna asta. La urma urmelor, e suficient sa fi auzit macar de filmul facut recent despre Modigliani ca sa stii cine e. Si dupa ce i s-a spus ca nu i se poate lua interviu omului ca deja nu mai e pe lumea asta, ea zice «But in fact who is Modian?». Nici macar Modigliani, ci Modian.

Nu as vrea sa par rautacioasa, insa cand ma gandesc ce scoala s-a facut cu noi acasa, sau, in orice caz, la interesul pe care il au profesorii si elevii romani pentru cultura (de fapt unii dintre ei), si vad ce se intampla aici, unde nu are nimeni scuza de a nu fi gasit surse de informatie (ca pana la urma, Internetul de cine a fost inventat daca nu de America de Nord?! - sa vorbim de carti ar fi prea mult pentru ei). Nu prea am cuvinte. Nici colegii nu sunt foarte straluciti, insa macar astia nu au pretentii ca au competente stralucite si nici nu vor sa iasa in fata in vreun fel, spre deosebire de stimabila chief editor. Sa spun acum ca Budapesta e capitala Romaniei este deja o poveste «fumata» si deci, nu mai produce nici un fel de mirare."

Cu respect, Paula Anastasiade

×
Subiecte în articol: diaspora