x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forum - Cum sa economisesti bani la Tokyo?

Forum - Cum sa economisesti bani la Tokyo?

31 Iul 2004   •   00:00

Pe adresa redactiei am primit o scrisoare de la "Societatea Culturala Tinutul Herta". Ea este alcatuita din zece propuneri "pentru o mai eficienta sprijinire a romanilor din jurul Romaniei". Publicam cateva pasaje din scrisoare.

"Cele 10-12 milioane de romani, frati sau confrati, care, mai aproape sau mai departe, traiesc de mai de mult sau de mai tarziu in jurul granitelor noastre actuale, supusi de-a lungul anilor unor asimilari fortate, multi dintre ei au ajuns la limita existentei si rezistentei lor, dar toti acestia merita sa fie ajutati inainte de a-si pierde identitatea etnica, lingvistica, de cultura si de traditie romaneasca si inainte de a fi prea tarziu.

  • 1. Acorduri bilaterale interstatale intre noi si tara pe teritoriul careia traiesc comunitati romanesti...

  • 2. Statul roman se cuvine sa faca eforturi de a asigura pentru tinerii care provin din aceste comunitati un numar cat mai mare de burse si de locuri in internate si camine...

  • 3. Operele de Stat si Institutiile de teatru sau muzica din tara, ca si diferite ansambluri artistice este indicat sa programeze turnee cu spectacole in localitati din tarile in care traiesc mai multi romani.

  • 4. Reuniuni anuale ale diferitilor specialisti, cursuri de improspatare a cunostintelor, in special pentru invatatori si preoti, donatii de carti, olimpiade si intreceri sportive pot fi tot atatea ocazii pentru a le arata ca le suntem alaturi.

  • 5. (...) Un ziar de aparitie cotidiana care sa ajunga peste tot acolo unde sunt romani si de ce nu, chiar o pagina de Internet, dedicate in intregime celor peste 20 de milioane de romani de peste hotare, ar umple un gol resimtit."
  • ×
    Subiecte în articol: diaspora