x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forum: pasapoarte expirate in Spania

Forum: pasapoarte expirate in Spania

11 Sep 2004   •   00:00

Un roman din Spania ne-a scris ca sa afle informatii pe care functionarii Ambasadei Romaniei de la Madrid nu i le-au oferit: cum isi poate reinnoi pasaportul expirat fara sa se intoarca in Romania. Iata o mare parte a scrisorii tanarului care nu si-a dat numele din motive de "securitate".

"Pe scurt: Sunt in Spania, in comunitatea Madrid, de 4 ani si o luna, iar sotia de 3 ani si 7 luni. Nu avem acte de rezidenta, dar muncim cinstit si castigam suficient pentru a ne creste copilul in vasta de 4 ani si sa ne achitam cele necesare unui trai decent. De la 1.03.2004 ne-au expirat pasapoartele. In aceasta situatie sunt foarte, foarte multi romani de aici din Spania, lucru care este mai rau decat daca nu ai rezidenta.

Pentru a rezolva acest lucru am fost de nenumarate ori la Ambasada Romaniei din Madrid si ne spun ca pentru aceasta problema trebuie sa mergem in Romania. Nu te lasa sa explici si nici ei nu dau explicati, decat stiu sa spuna: «Nu se mai prelungesc pasapoarte, mergeti in tara». Imi pare foarte rau, dar despre modul cum ne trateaza cei de la Ambasada Romaniei din Spania sunt foarte multe lucruri negative de spus (dar nu acum). Am stat de vorba cu un avocat spaniol, i-am explicat povestea noastra si a inceput sa rada. A spus ca Ambasada Romaniei este unica in Spania care nu isi ajuta compatriotii. Ei nu au dreptul sa intervina pentru noi.

In septembrie 2004 se va da o lege de regularizare a emigrantilor, in care prima conditie impusa este sa ai vechime de trei ani. Daca plec sa prelungesc pasapoartele, pierd vechimea (pentru ca trebuie sa am trei ani consecutivi).

Dar sa nu va plictisesc cu asemenea amanunte, vin cu cateva intrebari:
  • 1. Este datoria Ambasadei Romaniei din Spania sa prelungeasca valabilitatea pasapoartelor?
  • 2. Oare problemele diasporei romanesti nu le rezolva ambasada?
  • 3. Daca nu poate sau nu intra in atributiunile ei - juridic exista o solutie de rezolvare fara sa parcurgem aproape 7.000 km pentru o prelungire de valabilitate a pasaportului, sa nu mai punem cheltuielile, plus riscul de a ne pune interdictie. Aici a fost imposibil sa aflu un raspuns si, nestiind unde sa apelez, am apelat la dvs."
  • ×
    Subiecte în articol: diaspora Spania