x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice"

Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice"

13 Dec 2013   •   09:27
Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice"

O victorie a lui Bashar al-Assad în Siria ar putea fi "cel mai bun dintre trei scenarii foarte, foarte groaznice", dintre care niciunul nu prevede victoria pentru rebeliune, a apreciat joi la Washington fostul director al CIA Michael Hayden, transmite AFP, citată de Mediafax.

În intervenţia sa la tribuna celei de-a şaptea conferinţe anuale cu privire la terorism organizată de grupul de analiză Jamestown Foundation, Hayden, care a condus serviciul central american de informaţii între 2006 şi 2009, a estimat care ar fi cele trei scenarii posibilile pentru evoluţia situaţiei în Siria, precizând că sunt toate "incredibil de rele", conform lui.

Evocând una dintre posibilităţi, cea a lui "Assad câştigător", acesta a declarat: "Trebuie să vă spun că în acest moment, atât de oribil pe cât ar părea, înclin să cred că această opţiune ar fi cea mai bună din cele trei foarte, foarte oribile rezultate eventuale ale conflictului. Situaţia devine mai cumplită cu fiecare minut care trece".

El a apreciat de asemenea că rezultat cel mai probabil acum este îndreptarea către scindarea ţării în facţiuni rivale. "Aceasta ar înseamna de asemenea sfârşitul (frontierelor trasate în 1916 în cadrul acordurilor franco-britanice) Sykes-Picot. Aceasta va duce la disoluţia statelor create artificial în regiune după Primul Război Mondial".

"Mă tem de dizolvarea statului sirian. Aceasta ar provoca apariţia unei noi zone fără guvernare, la intersecţia dintre civilizaţii", a adăugat el. Toate statele din regiune, în special Libanul, Iordania şi Irakul ar fi afectate, conform acestuia.

"Naraţiunea, istoria dominantă a ceea ce se întâmplă în acest moment în Siria este preluarea controlului de către sunniţi fundamentalişti a unei părţi semnificative a Orienului Mijlociu", a adăugat el. "Aceasta înseamnă explozia statului sirian şi a Levantului aşa cum le ştim".

El a precizat că un alt scenariu posibil ar fi continuarea pe termen nelimitat a luptelor, "cu sunniţi fanatici luptându-se cu şiiţi fanatici şi viceversa. Costul moral şi uman al acestei ipoteze este excesiv de mare"

"Nu îmi pot imagina un scenariu mai teribil ca cel care se derulează în prezent în Siria", a concluzionat Michael Hayden care a condus de asemenea, între 1999 şi 2005, Agenţia naţională de informaţii (NSA).

×