x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul dictator comunist Wojciech Jaruzelski, invitat la consultări de Preşedinţia poloneză

Fostul dictator comunist Wojciech Jaruzelski, invitat la consultări de Preşedinţia poloneză

de Irina Cristea    |    24 Noi 2010   •   16:55

Şedinţa are loc înaintea vizitei pe care liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, o va afectua în Polonia, la data de 6 decembrie.

“Există puţine persoane care cunosc atât de bine Rusia, cum o cunoaşte generalul Jaruzelski”, a declarat miercuri, într-un interviu difuzat de un post de radio, Slawomir Nowak, un colaborator apropiat al preşedintelui Komorowski.

Alături de Jaruzelski, acum în vârstă de 87 de ani, la reuniune participă şi fostul preşedinte comunist Aleksander Kwasniewski, dar şi liderul istoric al Sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa.

Fost şef de stat şi lider al Partidului Comunist, Wojciech Jaruzelski a deţinut neîntrerupt puterea din 1981 şi până în 1989.

A fost acuzat în mod oficial de “crime comuniste” în aprilie 2007, pentru că a impus în ţară legea marţială. Procesul este în desfăşurare, iar fostul preşedinte riscă zece ani de închisoare.

Wojciech Jaruzelski este lăudat însă pentru că a facilitat tranziţia către democraţie a Poloniei, acceptând, în 1989, să împartă puterea cu opoziţia anticomunistă, reprezentată de Sindicatul Solidaritatea, după care s-a retras la sfârşitul lui 1990.

×