x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul ministru ucrainean de interne: Armele din mâinile manifestanţilor soseau via Marea Neagră şi Republica Moldova

Fostul ministru ucrainean de interne: Armele din mâinile manifestanţilor soseau via Marea Neagră şi Republica Moldova

17 Ian 2015   •   10:19
Fostul ministru ucrainean de interne: Armele din mâinile manifestanţilor soseau via Marea Neagră şi Republica Moldova

Armele care au ajuns în mâinile manifestanţilor de pe EuroMaidan în iarna trecută proveneau din străinătate, via Marea Neagră şi Republica Moldova, a declarat vineri fostul ministru ucrainean de interne, Vitali Zaharcenko, într-o conferinţă de presă susţinută la Sevastopol, relatează Ria Novosti.

La început manifestanţii au început să aducă arme de vânătoare, la apelul organizatorilor, a declarat Zaharcenko, acuzat de autorităţile prooccidentale de la Kiev că a dat ordin pentru deschiderea focului din arme de război împotriva protestatarilor.

'Ulterior am primit informaţii că pe Maidan au început să vină arme din străinătate: pistoale, arme automate, arme cu ţeavă scurtă. Am început să cercetăm aceste canale.Armele veneau peste Marea Neagră şi prin Republica Moldova', a afirmat fostul oficial ucrainean, răspunzând la o întrebare adresată de Ria Novosti.

Potrivit acestuia, Ministerul de Interne al Ucrainei intrase atunci în posesia numelor furnizorilor, doar că forţele de ordine nu au mai reuşit să ducă la capăt ancheta din cauza schimbărilor survenite pe scena politică de la Kiev. În februarie trecut, preşedintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei mişcări de contestare fără precedent în anii de independenţă ai Ucrainei. La fel ca Ianukovici, o serie de responsabili din echipa sa au fugit din Ucraina de teama unor represalii, în contextul în care protestele s-au soldat cu peste 100 de morţi din rândurile manifestanţilor.

Fostul ministru ucrainean de interne mai spune că, după ce elementele radicale din cadrul manifestanţilor au devastat depozite de arme din vestul ţării şi sedii de comisariate, nu mai era un secret pentru nimeni că manifestanţii în piaţa din centrul Kievului aveau arme asupra lor. De pe scena din EuroMaidan se făceau auzite deseori apeluri la utilizarea lor împotriva forţelor de ordine, a afirmat el.

Zaharcenko susţine că el personal a informat ambasadele străine din Kiev în legătură cu prezenţa armelor în piaţă, în timp ce acestea trimiteau doar avertismente poliţiei ucrainene 'să evite utilizarea excesivă a forţei'

×